Mit tegyen a beteg, ha olvas valami csodagyógymódról az interneten?

2017.08.27. 07:07

Az interneten állandóan vissza-visszatér az a hír, amely szerint néhány teáskanálnyi cayenne-i bors vízben feloldva képes visszafordítani a szívrohamot. Megvan az új csodaszer, amit minden mentősnek, orvosnak, sőt, egyszerű járókelőnek magával kellene hordania? Vagy mindez nem más, mint egy új hoax?

Vizsgáljuk most a cayenne-i bors (mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos Cayenne chili paprika égetően csípős őrleménye, tehát igazából paprika) csupán a szívre gyakorolt hatását, más állítólagos előnyeivel egyelőre ne foglalkozzunk. Alapjában véve már az is egy érv lehetne a szívroham házilagos „gyógyítása" ellen, hogy egyetlen kórházban, rendelőben és mentőautóban sem cayenne-i borssal gyógyítják a szívrohamot (infarktust), de ennek felvetésekor az akadémikus orvoslásban kételkedők azt szokták felhozni, hogy az orvosok egyszerűen nem nyitottak a természetes kezelésekre.

A defibrilláció az egyetlen esély

Akkor most nézzük meg a kérdést a másik oldalról!
A szívroham, vagyis a miokardiális infarktus akkor lép fel, amikor a szívbe áramló vér valami miatt akadályba ütközik – általában egy vérrög, vagy egy plakk-darabka jut el a szívbe, és zárja el az eret. Ilyenkor a szívizom nem jut elég oxigénhez, és a szív sejtjei lassan elhalnak. A szívroham szívleállást is okozhat, ekkor a szív egyszerűen megszűnik dobogni. Könnyen belátható, hogy a leállt szívet a cayenne-i bors (tehát őrölt chili paprika) nem fogja újraindítani, ilyenkor a defibrilláció az egyetlen esély.
Ha valaki a közelünkben infarktust kap, és leáll a szíve, ne próbáljunk néhány csepp cayenne-i bors oldatot juttatni a nyelve alá, ahogy egyes internetes oldalakon írják, hanem azonnal hívjunk mentőt, és keressük meg a legközelebbi defibrillátort.

De a beteg honnan tudja, hogy valami, amit talált a neten és olyan jól hangzik, az igaz-e vagy sem? Komáromi Zoltán háziorvos válaszolt erre a kérdésre az Origónak.


Hogyan kezelik az infarktusos beteget?

A szívroham tipikus oka az erek faláról az edzés okozta magas pulzusszám, illetve a magas vérnyomás miatt levált plakk, amely eljut a szívig. Az érintett ilyenkor mellkasi fájdalmat, gyengeséget és émelygést érez, és nagyon fontos, hogy időben kezelést kapjon.

De vajon mit csinál ilyen esetben az egészségügyi személyzet? Sokszor adnak aszpirint a betegnek – nem azért, mert megállítja a szívrohamot, hanem azért, mert az aszpirin plakkgátló hatása megakadályozza az újabb vérrögök képződését, és azt, hogy újabb plakkdarabkák jussanak el a szívbe. Oxigént is adnak az oxigénhiány elkerülésére. Időnként nitroglicerint is a beteg szervezetébe juttatnak, mivel ez a vegyület értágítóként működik, és csökkenti a vérnyomást.

A szívinfaktust csak kórházban lehet kezelni!Forrás: pixabay.com

Ezek a kezelések nem állítják meg a szívrohamot, mivel semmit nem tesznek a szív vérellátását blokkoló plakkdarabbal, de lassítják a szívelhalást, és megelőzik, hogy a szívroham még súlyosabbá váljon. A szívrohamot ténylegesen visszafordítani csak úgy lehet, ha eltávolítjuk a plakkot, vagyis valamilyen plakkoldó gyógyszerrel (trombolitikus szerrel) feloldjuk, vagy angioplasztikával fizikailag is eltávolítjuk, illetve koronaér-bypass műtéttel kikerüljük.

A cayenne-i bors fizikailag semmit nem csinál a vérröggel, nincsenek benne nanoméretű gépecskék, amelyek szétfúrnák a rögöt.

Hatásos lehet?

Vajon tartalmaz egy teáskanálnyi cayenne-i bors valamilyen erős trombolitikus vegyületet, vagy van egyáltalán bármilyen vérrögoldó hatása? És ha igen, akkor szájon át bevéve is hat? Mennyi idő alatt fejti ki a hatását? Vajon biztonságos egy ilyen vegyület házilagos adagolása?

A második kérdést megválaszolásához fontos tudni, hogy a trombolitikus (vérrögoldó) szereket általában magába a vérrögbe, vagy intravénásan adják be, így kikerülve az emésztőrendszert. Az orvosok általában nem ajánlják az ilyen szerek szájon át történő bevételét akut esetekben, ugyanis túl lassan hatnának.

A cayene-i bors neve megtévesztő, ez igazából egy nagyon csípős paprika.Forrás: Cultura Creative/Tiina & Geir

Nincs olyan tanulmány, amely megmagyarázná, mennyi időbe telne a szervezetnek, hogy a szert felszívja, és bejuttassa a véráramba. Így ha a cayenne-i borsot vízben feloldják és lenyelik, valószínűleg nem hat, és biztosan nem hat olyan gyorsan, mint az intravénásan beadott gyógyszerek. Injekcióban beadni viszont nagyon fájdalmas és veszélyes lenne.

Nem hasznos, veszélyes!

A trombolitikus szerek beadásához vezető döntés nagyon bonyolult, és több tényezőt is figyelembe kell venni a meghozatala előtt, mivel ezek a vegyületek egyáltalán nem mindig biztonságosak, néha tovább ronthatják a helyzetet. Ezt a döntést mindenképpen orvosnak kell meghoznia, nem egy laikusnak, aki cayenne-i bors oldatát itatna a beteggel. Ráadásul, ha a cayenne-i borsnak ilyen hatása volna, akkor egy egyszerű mexikói vacsorát is csak receptre lehetne elfogyasztani.

De még mindig fennáll az első kérdés: van-e a cayenne-i borsnak trombolitikus hatása? Nincs olyan kutatás, amelyik ezt egyáltalán vizsgálta volna. Azt viszont több vizsgálatban is megállapították, milyen vegyületeknek van vérrögoldó hatásuk, a cayenne-i borsban levő vegyületek nem tartoznak ebbe a csoportba.

Forrás: Dreamstime

A cayenne-i borsról mindössze annyit sikerült megállapítani, nagyon magas a kapszaicin tartalma és hőérzetet okoz a testben. Biokémiai szempontból viszont nincs olyan helyzet, amelyben a szájon át bevett kapszaicin feloldhat egy vérrögöt.

A következtetés?

A cayenne-i bors (tehát őrölt chili paprika) teljesen hatástalan szívroham esetén. Legfeljebb csak csípi a beteg száját, illetve további gyomorproblémákat okozhat, ami nyilvánvalóan a legkevésbé hiányzik olyasvalakinek, akinek épp szívrohama van.

Egyszerűen nem létezik olyan mechanizmus, amelynek alapján a cayenne-i bors megállíthatna egy szívrohamot (sőt a kapszaicintartalmú szerek szedése egyes adatok szerint akár ki is válthatja az infarktust). Ha valakinek szívrohama van, háziszerek beadása helyett azonnal mentőt kell hívni! - olvasható a szkeptikusok igen részletes elemzésében.