Gyulladáscsökkentővel mérsékelték a szívroham és az agyvérzés kockázatát

2017.08.29. 04:07

Ízületi gyulladásra kifejlesztett gyógyszerrel először sikerült csökkenteni a szívroham és az agyvérzés kockázatát egy nagy szabású, hosszú időn át végzett vizsgálatban - számolt be róla a BBC hírportálja.

A tanulmány készítői szerint ez volt a legnagyobb áttörés a koleszterincsökkentő sztatinok kifejlesztése óta.

A vizsgálatban részt vevő, mintegy 10 ezer páciensnél 15 százalékkal csökkentették a szívinfarktus kockázatát.

Forrás: pixabay.com

Olyan páciensekkel dolgoztak, akik szívrohamon estek át. Háromhavonta adtak nekik gyulladáscsökkentő gyógyszert (canakinumabot). A majdnem 40 országban végzett tesztek résztvevőit éveken át, akár négy évig is figyelemmel kísérték.
A gyógyszert szedő pácienseknél - mellékhatásként - megnőtt a súlyos fertőzések esélye.

Mi a szívinfarktus?
Szívinfarktus érelmeszesedés következtében, a koszorúér belsejében kialakuló szűkület miatt következik be. Ilyenkor az ér belsejében lévő meszes plakk megreped és elzárja a véráram útját. Mivel az ér által ellátott szívizom nem kap elegendő vért és az oxigén ellátása elégtelen lesz, egy idő után végleges károsodást szenved, elhal.

A kutatás eredményeit az Európai Kardiológiai Társaság barcelonai konferenciáján ismertették.
Ez volt az első alkalom, hogy egyértelműen bizonyíthattuk, a gyulladáscsökkentés - a koleszterintől függetlenül - mérsékli a szívroham kockázatát - mondta Paul Ridker, a Harvard Orvostudományi Egyetemhez tartozó Bringham and Women's Kórház munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Magyarországon még mindig többségben vannak azok a betegek, akik hiába tapasztalják az infarktusra utaló jeleket, mégsem tesznek semmit ellene: helyette inkább otthon várják a saját ágyukban, hogy a panaszok maguktól megszűnjenek - ez pedig akár azzal is járhat, hogy az illető rövid időn belül meghal. Pedig érdemes szem előtt tartani, hogy a szívinfarktus esetében nagyon fontos az időablak, ugyanis minden 30 perc késlekedéssel 7-8 százalékkal nő a szívinfarktust követő halálozás esélye.

A szívinfarktus jellemző tünetei
• mellkasi – főleg a bal karba sugárzó - szorító fájdalom
• verejtékezés, sápadtság
• előfordulhat hányinger, gyomortáji fájdalom
Néha atipikus tünetek is jelentkezhetnek, főleg nőknél gyakori, hogy nincs klasszikus mellkasi fájdalom szívinfarktus alatt.

Infarktus gyanúja esetén a mentő azonnal kardiológiai centrumba viszi a beteget, hogy minél előbb helyre tudják állítani a keringést az elzáródott szakaszon. Ez legtöbbször az rövid, 10-15 perces beavatkozást jelent (ún. stentelés), amelynek során egy cső alakú hálót helyeznek be az érbe. 

Forrás: Origo
A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!