Mi a szívelégtelenség?

2017.09.03. 07:20

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szívből percenként pumpált vér mennyisége (perctérfogata) nem elegendő a szervezet oxigén- és tápanyagszükségletének biztosítására.

A hátterében lehet többféle, a szívet vagy a keringést érintő betegség, leggyakrabban a koszorúerek megbetegedése, a magasvérnyomás de például a szívizomgyulladás miatti szívizom-károsodás vagy billentyűhiba is - fogalmazta meg a Szívderítőnek Dr. Nyolczas Noémi kardiológus.

Más betegség, kóros állapot is kialakíthatja, így például a cukorbetegség, a pajzsmirigyproblémák és a hiánybetegségek is. A szívelégtelenség további, gyakran már fiatalabb korban megjelenő típusát képezi az elsődleges (primer) szívizombetegségek csoportja, amikor a szívizomzat csökkent összehúzódó képességét veleszületett genetikai eltérés okozza. De szívelégtelenséghez vezethetnek külső toxikus ártalmak (pl. tartós alkoholfogyasztás).

A szívelégtelenségben szenvedők gyakran gyakran igényelnek kórházi kezelést.Forrás: pixabay.com

A betegség gyakran kórházi kezelést igényel, ezért a szívelégtelenség az egyik legköltségesebb kórkép. A nyugat-európai és az Amerikai Egyesült Államokból származó adatok alapján a szívelégtelenség ellátása az egészségügyi költségvetés 1-2%-át felemészti, s ennek az összegnek a hozzávetőlegesen kétharmada a betegek kórházi ellátására fordítódik - hívja fel a figyelmet a MH Egészségügyi Központjában működő Szívelégtelenség Részleg vezetője.

Egészségügyi elemzők az elkövetkező 20 évben a szívelégtelenség előfordulási gyakoriságának 25%-os növekedését jelzik, ami véleményük szerint az egészségügyi költségek közel háromszoros növekedésével jár majd.

Éppen ezért a szívelégtelenség korszerű, az aktuális irányelveknek megfelelő ellátása mindenkinek érdeke: a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek, a leterhelt egészségügyi intézményeknek és a finanszírozónak egyaránt.

Számos nemzetközi adat és néhány hazai felmérés eredményei alapján azonban az irányelvek alkalmazása messze nem tekinthető ideálisnak. Jól tükrözi ezt az a tény is, hogy a bizonyítékokon alapuló gyógyítás szabályait alkalmazva az enyhe szívelégtelenség éves halálozása ma megközelítőleg 3%, míg a súlyos szívelégtelenségé körülbelül 10%-osnak tekinthető. Ugyanakkor a finanszírozói adatok alapján Magyarországon a szívelégtelenség éves halálozási aránya 27%!

A beérkező adatok segíthetnek a szívelégtelenség ellátásának hatékonyabb megszervezésében.Forrás: Gro Intelligence

Ahhoz, hogy a hazai helyzetet tisztán lássuk, ahhoz hogy választ kapjunk arra, miért lényegesen rosszabb a magyar szívelégtelenségben szenvedő betegek prognózisa a várhatónál, elengedhetetlenek a betegség és a betegek jellemzőit, illetve a napi klinikai gyakorlatot tükröző adatok.

Ezért hozta létre a Magyar Kardiológusok Társasága Szívelégtelenség és Szívizombetegségek munkacsoportja a Magyar Szívelégtelenség Regisztert. Ennek célja egy korszerű, internet-alapú adatbázis kialakítása, ami különböző kardiológiai osztályokon ellátásra kerülő nagyszámú szívelégtelen beteg demográfiai, klinikai, megbetegedési és halálozási adatait összegzi.

Forrás: Origo
A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!

Mivel hazákban 200-300 000 szívelégtelenségben szenvedő beteg él, a Magyar Kardiológusok Társasága úgy döntött, hogy közülük a a legsúlyosabb, a szívelégtelenség miatt kórházi ellátást igénybe vevő, vagy súlyos klinikai állapotban ambuláns ellátásban részesülő betegeket sorolja be a regiszterbe.

- A Magyar Szívelégtelenség Regiszter több helyen zajló, beavatkozással nem járó, megfigyeléses vizsgálatot végez. A regiszter megbízható adatokat szolgáltat hazánkban e súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegcsoportról, és ezáltal lehetőséget teremt arra, hogy értékeljük a hazai helyzetet a nemzetközi adatokhoz viszonyítva - tette hozzá Dr. Nyolczas Noémi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK