Nem okoz szívhalált a hormonpótló terápia

2017.09.17. 07:19

Egy 43 korábbi kutatás adatait összevető amerikai vizsgálat nem talált összefüggést a menopauza tüneteinek kezelésére használt hormonpótló terápia, és a bármilyen okból bekövetkező halálozás között - olvasható a Medscape.com-on.

Dr. Khalid Bekhadra, a neves amerikai Mayo klinika kutatója az Endokrinológus Társaság ülésén tette közzé vizsgálatának eredményeit. Az új kutatás célja kifejezetten a hormonpótló terápia és a halálozás közötti kapcsolat feltárása vagy megcáfolása volt.

Minden eset egyedi

– A nőknek nem kell félniük a terápia hosszú távú hatásaitól, bár tény, hogy minden eset egyedi. Az orvosoknak épp ezért a menopauza után levő hölgyekkel közösen kell meghozniuk a döntést – mondja Dr. Benkhadra.

Dr. Benkhadra és munkatársai 43 randomizált, ellenőrzött kutatást azonosítottak online keresés alapján. A kutatások 2013 augusztusáig folytak, és mindegyikük placebóval, vagy a kezelés hiányával hasonlította össze a hormonpótló terápiát és annak kimenetelést.

A 43 vizsgált kutatás között ott volt a mérföldkőnek számító 1991-es Women's Health Initiative is. A vizsgált teljes népesség összesen több, mint 52000 nőből állt, átlagos életkoruk 62 év volt, és a vizsgálatokban átlagosan 5 évig követték őket.

Hormonpótló terápiában sok nő részesül.Forrás: Dreamstime

A kutatás eredményei szerint nem voltak jelentős összefüggések a menopauza tüneteinek kezelésére szolgáló hormonpótló terápia, valamint a bármilyen okból bekövetkező halálozás között, ezen a hormontípusok és a már fennálló szívbetegségek sem módosítottak.

A hormonterápia és a miokardális infarktus, mellrák vagy stroke miatt bekövetkező halálesetek között sem tárt fel összefüggést a vizsgálat, ugyanúgy, ahogyan a tüdő-, petefészek-, illetve a vastag- és végbélrákkal kapcsolatos halálozással sem volt kimutatható az összefüggés. Az eredmények a kizárólag ösztrogént tartalmazó, valamint az ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmazó kombinált terápia esetén is hasonlóak voltak.

Dr. Benkhadra azonban arra figyelmeztet, hogy ezeknek az eredményeknek a biztossága „az alacsonytól a mérsékeltig terjed", tekintve, hogy a résztvevők követése mindössze 5 évre korlátozódott.

Mikor kezdődjön a kezelés?

A jelenlegi meta-analízis egyik problémája, hogy nem osztja életkori csoportokra a résztvevőket aszerint, hogy milyen életkorban kezdték a kezelést. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a hormonterápia esetében van egyfajta időtényező, egy kritikus időablak, amikor a legjobbak a terápia lehetőségei.

Struenkel doktornő szerint, bár a hormonpótló terápia kifejezetten ésszerű lehetőség a menopauza tüneteinek kezelésében, a megelőzés terén még vannak vitás kérdések. Ha egy egészséges 50 éves nőnek írják fel a kezelést, vajon más lesz annak kimenetele, mint ha egy 70 éves, a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatával küzdő nő veti alá magát ugyanennek? A doktornő azt is hozzáteszi: a menopauza tüneteivel küzdő hölgyek általában nem várnak ilyen sokáig a kezeléssel.
„A Women's Health Initiative megváltoztatta a gyakorlatot – ma már nagyon óvatosak vagyunk a terápiával kapcsolatban, még a 60 év feletti nők esetében is, mert tudjuk, hogy az érrendszerünk is öregszik.