Ez teszi még betegebbé a szívelégteleneket

2017.09.14. 04:19

Gyakrabban kerülnek kórházba és halálozási esélyük is rosszabb azoknak a szívelégtelenségben szenvedő, rendszeres orvosi kontroll alatt álló betegeknek, akik kevésbé tájékozottak betegségük alapjairól - mutatták ki vizsgálatukban amerikai szívgyógyászok.

Az iparilag fejlett országokban a halálozás első helyén a szív- és érrendszeri betegségek állnak. Korábban a szívroham igen sok beteg esetében végzetesnek bizonyult, de ma már az infarktust követően a legtöbben gyógyultan kerülnek otthonukba. Ám közülük sokan igényelnek később szívelégtelenség miatt állandó kezelést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ez azt jelenti, hogy rendszeresen járnak ellenőrző vizsgálatokra, rehabilitációs programokban vesznek részt és közülük sokan valóságos gyűjteményt szednek össze gyógyintézeti zárójelentésekből. Ennek alapján feltételezhető volna, hogy a szívelégtelenség okát, tüneteit, gyógyszereit és azok szedésének esetleges kockázatát ezek a betegek megfelelően értik és tudják, mivel ebben együttműködésük feltétlenül szükséges.

Valóban így van?

Az amerikai orvosszövetség hetilapjában, a JAMA-ban közzétett tanulmányban Pamela N. Peterson és munkatársai azt vizsgálták, hogy az idült vérkeringési zavarban szenvedők sorsa hogyan alakul attól függően, hogy milyen mértékben ismerik betegségük és a kezelés lényegét. Az amerikai munkacsoport 2547 szívelégtelenség miatt szívgyógyászati osztályukon kezelt beteg adatait emelte ki a nyilvántartásból.

A betegeknek 3 kérdést tettek fel a betegséggel kapcsolatban.Forrás: Thinkstock

Valamennyi betegnek három, a szívelégtelenség lényegére, ellátására vonatkozó kérdést tettek fel és a kapott válaszok alapján osztályozták, hogy a betegek mennyire tájékozottak ezzel kapcsolatban. A vizsgálati alanyok 2001 és 2008 között kerültek a Denver Health Medical Center kardiológiai osztályára.
Végül 1547 beteg válaszolt a kérdésekre.

A válaszok alapján 18 százalék minősült tájékozatlannak. Ebbe a csoportba több idős beteg tartozott, főleg az alsóbb társadalmi rétegekből és iskolázottságuk is alacsonyabb volt. A kutatók fölhívták a figyelmet, hogy ezeknek a betegeknek csoportjában sokkal többnek voltak kísérő betegségei is, aminek alapján azt várták, hogy ezek az emberek egészségügyileg még tájékozottabbak, mint a csak szívelégtelenség miatt kezeltek - ám az eredmények épp az ellenkezőjét mutatták.

Hiteles tájékoztatás az összes kardiológiai témában a Szívünk Napján
A teljesen ingyenes, egész napos rendezvényen szűrésekkel, tanácsadással, előadásokkal, érdekes és szórakoztató programokkal, sportolási és ételkóstolási lehetőséggel várják az érdeklődőket. A Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett rendezvény a Millenáris Parkban lesz, szeptember 24-én, vasárnap. A programokat ide kattintva találja meg!