Szívinfarktus – már gyerekkorban kezdjük el a megelőzést

2017.09.12. 16:14

A túlsúlyos gyerekkor egyenes út a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, akár már egész fiatalon is. A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) szerint nem lehet elég korán kezdeni a prevenciót. Erre hívja fel a figyelmet a Társaság a Szívünk Napjára meghirdetett „Fuss az iskoládért!" programjával, amelyen az érdeklődők, kicsik és nagyok aktív részvételükkel támogathatják iskolájukat, hogy a fiatalok minél többet mozoghassanak. Pályázhatnak iskolák is, hogy a rendezvényen összegyűjtött adományból sporteszközöket vásárolhassanak, így még több, izgalmas sport gyakorlására legyen lehetőségük.

Hazánkban minden ötödik gyerek túlsúlyos, és ideje jó részét a számítógép, vagy a tv előtt tölti, ráadásul a reklámok hatására a csokik, chipsek, cukros üdítők bűvkörében él. Az elmúlt 20 évben gyakorlatilag megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma, és ez az arány továbbra is rohamosan nő. Két és félszer annyi snacket esznek a gyerekek. A leginkább problémát jelentő termékek az édességek, a cukrozott üdítőitalok, a magas zsír- és sótartalmú rágcsálnivalók, az édesített gabonapelyhek, valamint a gyorséttermi ételek fogyasztása.
Több kutatás is foglalkozott azzal, hogy ezen termékek reklámjainak özöne is felelős az elhízásért, mert ártalmasan befolyásolja a gyermekek még kialakulóban lévő táplálkozási szokásait. Ma már minden második gyereknek van saját tévéje, és a felmérések szerint naponta átlagosan 2-3 órát töltenek a képernyő előtt.

Egyre több a túlsúlyos gyerek.Forrás: AFP

Szomorú statisztikai adat, hogy az elhízott gyerekek szüleinek a fele nem is észleli és gondolja, hogy gond lenne gyermekének testsúlyával. Pedig az elhízás előszobája a szív- és érrendszeri megbetegedésnek, amelynek ráadásul nem csupán a kockázata jelentős: a tapasztalatok szerint az elhízottak között hamarabb jelentkezhet kardiológiai probléma. A fiatalok akár már a 30-as éveikben is számolhatnak krónikus betegségekkel, vagy akár agyvérzéssel, infarktussal is. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért irányítja most a társadalom figyelmét a gyerekekre. A Szívünk Napja alkalmából meghirdetett „Fuss az iskoládért!" program a mozgásra ösztönöz.

„A napi mozgás és a megfelelő diéta alapvető a szív védelméhez. De a mozgás hozza magával az egészséges életmód egyéb velejáróit is, hiszen ha kevesebbet ülünk egy helyben, akkor kevesebb időnk lesz arra is, hogy - akár unalomból – nassoljunk - mondja dr. Becker Dávid, a MKT főtitkára, aki szerint most a gyerekeken a „világ szeme", mert a megelőzést, az egészségtudatosságot nem lehet elég korán elkezdeni.

Az egészséges életmód és táplálkozás tanulható!Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

„Ha egy gyerek már úgy nő fel, hogy az egészséges életmód számára a megszokott, tehát az, hogy rendszeresen mozog, nem fogyaszt cukros üdítőket, sós chipseket, vagy gyorséttermi ételeket, akkor később már nem lesz szükség, hogy erre külön figyelnie kelljen. Másrészt viszont tény az is, hogy egy túlsúlyos gyerek nagy eséllyel válik túlsúlyos felnőtté, ráadásul nála sokkal korábban ki is alakulhatnak a szív- és érrendszeri betegséget hordozó társbetegségek, illetve maga az infarktus, vagy a stroke. A sport, a mozgás jelentőségét nem szükséges külön hangsúlyozni, hisz ezzel valószínűleg minden szülő tisztában van. Amit nagyon nehéz megtenni: a példamutatás, a saját életmód megváltoztatása. Ha nincs jó példa a gyerek előtt, aligha él majd aktív életet - folytatja a kardiológus, aki szerint a Társaság szeptember 24-én éppen ezért vár, hív mindenkit a Millenáris Parkba, az erre a napra meghirdetett közös futásra.

A „Fuss az iskoládért!" akció az egyetlen, ahol a részvétel élménye mellett még saját iskolájukért is versenybe szállhatnak a résztvevők.

Gyerekek, szüleik és barátaik is gyűjthetnek egy kör futással sportszerekre pénzt.Forrás: pixabay.com

Miről szól a „Fuss az iskoládért!" akció?

Egy játékos, családoknak, gyerekeknek szervezett futás, amely során a résztvevők általános vagy középiskolák javára gyűjthetnek pénzt. Minden részvétel a programban és minimum lefutott (vagy lesétált) egy kör - a támogatók jóvoltából - 500 forintot ér. Ezt lehet a befutás után felajánlani egy tetszőlegesen választott oktatási intézménynek. A programban résztvevő iskolák között a felajánlások arányában összesen egymillió forintnyi sportszerutalványt osztanak ki. A jelentkezési lapot legkésőbb 2017. szeptember 19-ig a fussaziskoladert@sensationevent.hu e-mail címre elküldeni.

A cél: minél több iskolást és családot megmozgatni és arra bíztatni, hogy jöjjenek el a Millenáris Parkba, s vegyenek részt ezen a programon. Hisz minél többen futnak (sétálnak) az iskoláért, annál nagyobb összegű támogatást érhetnek el.

Ingyenes szűrővizsgálatok, rizikóbecslések a Szívünk Napján!
A teljesen ingyenes, egész napos rendezvényen szűrésekkel, tanácsadással, előadásokkal, érdekes és szórakoztató programokkal, sportolási és ételkóstolási lehetőséggel várják az érdeklődőket. A Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett rendezvény a Millenáris Parkban lesz, szeptember 24-én, vasárnap. A programokat ide kattintva találja meg!