Szívünk egészsége már gyerekkorban veszélybe kerül

2017.10.15. 07:06

A legtöbb amerikai gyerek ideális szív- és érrendszeri egészségi állapottal kezdi az életét, ez azonban az idők során, elsősorban az étrendnek köszönhetően sokat romlik – erre a következtetésre jutott egy új kutatás, amelynek eredményeit a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című internetes oldalon hozták nyilvánosságra.

A gyerekek általában meglehetősen jó vérnyomásértékekkel indulnak neki az életnek - kivéve, ha az étrendjük egészségtelen, mert az egyre magasabb testtömegindexhez és koleszterinszinthez vezet.

– Minél inkább megtanítjuk gyermekeinket az egészséges életmódra és az egészséges választásokra, annál jobb eséllyel őrizhetik meg szívük és érrendszerük egészségét a felnőttkorig. És akik egészen a középkorú életszakaszig megőrzik szívük egészségét, azok sokkal tovább és sokkal egészségesebben élnek – mondta Dr. Donald M. Lloyd-Jones, a Chicago-i Northwestern University Feinberg School of Medicine megelőzéssel foglalkozó professzora, a kutatás vezetője.

Az étrend a kritikus pont!Forrás: PhotoAlto/Sandro Di Carlo Darsa

A vizsgálat eredményei szolgáltatják az első összehasonlító becslést az amerikai gyerekek szív- és érrendszeri egészségi állapotáról. A vizsgálat alapja az American Heart Association 2020-ra előirányzott stratégiai terve, amelynek célja, hogy az amerikai lakosság szív- és érrendszeri egészsége 2020-ra 20 százalékkal javuljon.

Az étrend a legkritikusabb pont

A vizsgálatban részt vevő legtöbb gyerek közepesen elfogadható vagy szegényes étrenden élt, ideális pontszámot az étrend tekintetében 1 százalékuknál is kevesebb kapott, és ez a pontszám sem nemük, sem pedig etnikai csoportjuk szerint nem változott jelentősen.

A legrosszabb a helyzet a gyümölcsök, zöldségek, a hal és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása terén volt. A gyerekeknek kevesebb mint 10 százaléka fogyasztotta el naponta az ajánlott legalább 4,5 csészényi gyümölcsöt/zöldséget, valamint heti két vagy több 10 dkg-os adagnyi halat. A lányoknak csak 2,4 százaléka, míg a fiúknak csak 3,0 százaléka fogyasztott elegendő teljes kiőrlésű gabonát (naponta három vagy több 3 dkg-os adag).

Kamaszkorra teljesen rossz táplálkozási szokásokat vesznek fel.Forrás: PhotoAlto/Laurence Mouton

A gyerekek több mint fele ivott többet a cukorral édesített üdítők ajánlott adagjánál (legfeljebb heti 450 kcal értékű hozzáadott cukor lehetne az üdítőkben). Körülbelül 90 százalékuk több nátriumot vett magához a maximálisan ajánlott napi 1500 milligrammnál, tehát az étrendjük sósabb a kelleténél.

Körülbelül 30 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott volt, és körülbelül 40 százalékuk koleszterinszintje közepes vagy rossz volt. A gyerekek az ideális vérnyomásra kapott pontszám terén teljesítettek a legjobban, nemüktől és etnikai hovatartozásuktól függően 88-93 százalékuknak volt ideális a vérnyomása.

Pontosabb adatokra is szükség van

A vizsgálat pontosságát korlátozta, hogy nem álltak rendelkezésre adatok a fizikai aktivitással, a vércukorszinttel, a dohányzással és a cukorbetegséggel kapcsolatban, valamint az, hogy az étrend felmérésénél a felnőttekre vonatkozó ajánlásokat vették alapul.

A vizsgálat végkövetkeztetése, hogy ugyan pontosabb adatokra van szükség, de annyi már világosan látszik, hogy az élet kezdeti szakaszában nagyon sokat veszítünk a szívünk és az érrendszerünk kezdeti egészségből, ami azt jelentheti, hogy egészségi problémákkal küzdő felnőttekké válhatunk.

Majdnem kilencezer gyermeket mértek fel

A tanulmányban összesen 8961 gyereket vizsgáltak: 4443 lányt, 4518 fiút, akiknek 58 százaléka nem spanyol ajkú fehér volt, 15 százalékuk afroamerikai, 15 százalékuk mexikói származású, 12 százalékuk pedig más etnikai csoportokhoz tartozott.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!

A gyerekek életkora 2 és 11 év között volt, és 2003 és 2010 között részt vettek a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérésekben (National Health and Nutrition Examination Surveys). A kutatók a szív- és érrendszeri egészségnek az American Heart Association által meghatározott négy változóját tekintették át: a testtömegindexet, az egészséges étrendet, az összkoleszterin-szintet és a vérnyomást.
Egyetlen olyan gyermek sem volt, akinek mind a négy változó tekintetében ideálisak lettek volna az értékei.

A kamaszok sokkal rosszabbul teljesítettek: náluk az ideális testtömegindex esetében a lányok 67 százaléka és a fiúk 66 százaléka kapott ideális pontszámot; az egészséges étrend megfigyelésénél mind a fiúk, mind a lányok körében 0 százalék! pontszáma volt ideális; a vérnyomást mérve a lányok 90 százaléka, a fiúk 78 százaléka kapta meg a pontszám maximumát.A 2 és 11 év közötti gyerekek körülbelül 70 százalékának (a fiúk 68,7 százalékának, a lányok 70 százalékának) volt ideális a legalább a testtömegindexe.