6,5 centiméterenként 13,5 százalékkal növekedett a szívbetegségek kockázata

2017.10.14. 07:14

Közvetlen kapcsolat mutatható ki az alacsony termet és a szívbetegség fokozott kockázata között – derül ki egy új tanulmányból, amely részben genetikai és nem csupán táplálkozás- vagy életmódbeli tényezőknek tulajdonítja az összefüggést.

A New England Journal of Medicine című amerikai folyóirat online változatában közölt tanulmány készítői mintegy 200 ezer európai ember bevonásával vizsgáltak 180 olyan génvariációt, amely a testmagasságot befolyásolja. A résztvevők egy része koszorúér-betegséggel küzdött, amely világszerte a korai halálozás leggyakoribb oka.

Az eredmények azt mutatták, hogy a testmagasság 6,5 centiméterenkénti csökkenésével a koszorúér-betegség kialakulásának kockázata átlagosan 13,5 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy egy 168 centiméteres emberhez képest egy 152 centiméteres embernél 32 százalékkal magasabb a kockázata a koszorúér-betegség kialakulásának.

A férfiakra és nőkre is igaz, hogy a az alacsonyabb termet növeli a keringési betegségek kockázatát.Forrás: Thinkstock

A Leicester Egyetem kutatói szerint a testmagasságot befolyásoló gének további vizsgálata új módszereket eredményezhet a szívbetegségek kockázatának csökkentésére.
A tanulmányt részben finanszírozó Brit Szív Alapítvány (BHF) egészségügyi vezetője, Peter Weissberg ugyanakkor megjegyezte, hogy a genetikai adottság csupán egyike a betegséget kiváltó számos tényezőnek.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!

Vélhetőleg részben az alacsonyabb emberek rosszabb lipidprofiljával, nagyobb részben viszont azokkal a közös biológiai folyamatokkal magyarázható, amelyek egyrészt a magasságot, másrészt viszont az érelmeszesedés kialakulását határozzák meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK