Az alacsony férfiak szívkoszorúér-betegek lehetnek

2018.03.31. 07:11

Egy brit vizsgálat, amely korábbi kutatások adatait összegezte, arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés lehet a testmagasság és a szívkoszorúér-betegségre való hajlam között. Ráadásul a kockázat annál nagyobb, minél alacsonyabb az illető.

A CARDIOGRAMplusC4D elnevezésű, több, mint 193 000 európai ember bevonásával lefolytatott kutatás genetikai adatait feldolgozó vizsgálat mutatta ki, hogy az átlagos magassághoz képest minden 6,5 cm-nyi eltérés 13,5 százalékkal növeli a szívkoszorúér-betegség relatív kockázatát. Más szóval, egy 150 centiméter körüli testmagasságú férfinek egy 180 cm testmagasságúval összehasonlítva 60 százalékkal nagyobb kockázattal kell számolnia.

Mi lehet a magyarázat?

A Dr. Christopher P. Nelson, a brit Leicesteri Egyetem munkatársa vezette kutatócsoport szerint kis részben az alacsonyabb emberek rosszabb lipidprofiljával, nagyobb részben viszont azokkal a közös biológiai folyamatokkal magyarázható, amelyek egyrészt a magasságot, másrészt viszont az érelmeszesedés kialakulását határozzák meg.

Forrás: Origo

– A kutatásnak természetesen nincs a klinikai gyakorlatot befolyásoló üzenete, hiszen a magasság olyan adottság, amellyel semmit nem tudunk kezdeni. A cél inkább az volt, hogy magyarázatot találjunk az ilyen összefüggésekre, és megmutassuk, milyen összetett a szívkoszorúér-betegség genetikai alapja – jegyezte meg az egyik szerző, Dr. Nilesh J. Samani, a Leicesteri Egyetem kutatója.

A férfiaknál van kapcsolat, a nőknél nincs

Az alacsonyság és a szívkoszorúér-betegség közötti összefüggésre már korábban is sikerült rámutatni, a kutatók most arra szerettek volna rájönni, miért van ez így – vajon közvetlen kapcsolat, vagy inkább áttételes összefüggés van a két dolog között?
A kutatók 180, a magassággal összefüggésben levő genetikai változót és egy-nukleotidos polimorfizmust vizsgáltak meg 65 066 szívkoszorúér-betegségben szenvedő felnőttben (a csoport 73,8 százaléka férfi volt, átlagos életkoruk 57,3 év) és a 128 383 főből álló egészséges kontrollcsoportban.

Az adatok két szívkoszorúér-betegségekkel foglalkozó vizsgálatból, a CARDIOGRAM és a C4D (összefoglaló nevükön CARDIOGRAMplusC4D) származtak. Az egyéni genotípus-adatok további elemzése során 18 249 személy magassággal kapcsolatos változóit tekintették át a nyilvánosan elérhető adatbázisokból.

Forrás: AFP/PhotoAlto/James Hardy

A kutatás általánosságban jelentős kapcsolatot talált a magasság és a szívkoszorúér-betegség között. Ez a kapcsolat a korábban infarktuson átesett betegek alcsoportjában is jelentős maradt. Bár a férfiak körében hangsúlyos volt az összefüggés, a nőkre nem volt jellemző mindez. Értékelhető kapcsolatot találtak a nagyobb magassággal összefüggésbe hozott változók és a szívkoszorúér-betegség kisebb kockázata között is.

Az átlag

A specifikus, magassággal összefüggő genetikai változók vizsgálatakor csak a triglicerid-szint és az LDL, azaz a „rossz" koleszterin szintje jelentett komolyabb kockázati tényezőt a szívkoszorúér-betegség szempontjából. E két változó együtt azonban a magasság és a szívkoszorúér-betegség közötti összefüggések csupán 31 százalékáért tehető felelőssé. A fennmaradó esetekkel kapcsolatban pedig a kutatók számos olyan egymást átfedő utat fedeztek fel, amelyben mind a növekedéssel, mind pedig az érelmeszesedés kialakulásával kapcsolatban álló gének voltak érdekeltek. Dr. Samani hozzátette: bár a tanulmány nem ad ajánlásokat a klinikai gyakorlatot illetően, a felfedezett kapcsolat mégis jelentős, és talán a jövőben a kezelés új útjait nyithatja meg.

A kutató hozzáfűzte: a tanulmány nem javasolja minden alacsonyabb ember kiterjedt szív- és érrendszeri tesztelését. A felfedezett kapcsolat ugyanis nem kizárólagos, és az alacsony emberek szívproblémáit is meg lehet előzni az életmódi tényezők segítségével.
Akinek kiváló a koleszterinszintje és a vérnyomása, azt nem fenyegeti nagyobb kockázat csak azért, mert alacsony – Dr. Samani szerint a kutatók átlagban gondolkodtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK