Hősökké válhatunk újraélesztéssel

2017.10.17. 04:22

Ma már sikk életet menteni - de valahogyan meg is kell tanulni és ott is kell lenni a helyszínen. Ezért elindult a Szív City elnevezésű, életmentést segítő mobilalkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). És elérhető egy egyedi, automatikus elsősegélynyújtó robotalkalmazás is, mely abban segít, hogy bármikor megtanuljunk életet menteni.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat.A mobiltelefonra letölthető Szív City applikáció segítségével a mentők riaszthatják és a helyszínre irányíthatják a legközelebbi elsősegélynyújtókat.

Ám mielőtt valaki belépne a Szív City hősei közé, meg kell tanulnia életet menteni - ebben pedig egy másik program segít. Az SOS Elsősegély chatbotja Messenger üzenetekben beszélgetve segít megtanulni az újraélesztés lépéseit. A gyors, ingyenes, és egyértelmű, képekkel, gifekkel illusztrált  szöveges üzenetek és teszt jellegű válaszok segítségével gyorsan megtanulhatók az alapvető teendők.

SOS Elsősegély chatrobotForrás: SOS Elsősegély chatrobot

A chatrobot - mely itt érhető el - nem csak az újraélesztést és a defibrillátor használatát tanítja, hanem a stabil oldalfekvés helyes kivitelezését is. Ezen túl pedig a stroke, a szívinfarktus tünetei, az erős vérzés, a sokk, a görcsroham ellátása is szerepel a tanító repertoárjában. A program alkotója Márkus Dávid, Életmentő Érdemérmes mentőápoló, orvostanhallgató.

A Szív City mobul applikáció pedig már azoknak szól, akik képesek vészhelyzetben helyt állni és hajlandóak mindent otthagyva a rosszullétet szenvedőhöz rohanni. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, a kezdeményezés szép példája a civil és az állami szféra együttműködésének.

Forrás: Országos Mentőszolgálat

Évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleállás miatt, és a túlélés esélyét nagyban növeli, ha valaki a mentők kiérkezéséig el tudja kezdeni az újraélesztést.
Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte, az alkalmazás egyedülálló Európában, és reméli, hogy ezzel példát tudunk nyújtani a többi ország számára.

A Szív City alkalmazás lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld. Az oda érkező laikus életmentők így elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője elmondta, amint a regisztrált felhasználó megkapja a mentőktől a riasztást, az "indulok" gombra kattintva térképes segítséget kap a konkrét helyszín megtalálásához. Az applikáció letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt.

Hozzátette: egy hirtelen szívleállás túlélési esélye azonnali segítség nélkül tíz százalék alatti, de ha valaki megkezdi az újraélesztést a szakszerű segítség megérkezéséig, akkor a túlélés aránya négyszer-ötször magasabb.

Domokos Péter, a szoftvert fejlesztő Alerant Informatikai Zrt. képviseletében elmondta, az applikációt folyamatosan fejlesztik, és további funkciókkal is ellátják majd. Egyelőre az alkalmazás csak Budapesten működik, de terveik szerint év végén, a jövő év elején országosan lehet majd használni.Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, eddig több mint ötezren töltötték le a Szív City applikációt. Hozzátette, október 16-án, az újraélesztés nemzetközi napján 126 mentőállomáson lehet megtanulni az újraélesztés szakmai fogásait, vagy a már elsajátított tudást felfrissíteni.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!

A Szív City mobilalkalmazást a város több pontján reklámozzák majd egy reklámfelületeket értékesítő cég felajánlásaként.