Tudományos bizonyíték: a macskatartás jó a szívnek

2017.10.27. 04:09

Mindig is állították, hogy házi kedvencük pozitív hatással van az egészségükre (ha a tönkretett dolgok miatti dühöngést nem számítjuk), ám az utóbbi években néhány kutatás is megerősítette ezt. Lássuk!

Tudta Ön, hogy ha macskája van, akkor csökkenhet a szívroham kockázata? Ezt a minneapolisi University of Minnesota's Stroke Institute kutatói bizonyították egy 10 évig tartó, több mint 4000 amerikai személyen elvégzett kutatással.

A 10 éves nyomon követési időszak után a macskatulajdonosok körében 30%-kal alacsonyabb volt a szívinfarktus okozta halálesetek kockázata a macska nélkül élőkhöz képest. Ez a mérsékeltebb szívritmusnak, a kisebb stressz-szintnek és az alacsonyabb vérnyomásnak volt köszönhető. A halálos szívroham esélyének 30%-os csökkentése pedig egyáltalán nem vicc!

Ha a macskánkkal játszunk, akkor az agy szerotonin és a dopamin szintje is emelkedik, aminek köszönhetően csökken a stressz, a test harmonikus, ellazult állapotba kerül, és stabilizálódik az immunrendszer.

Csökkenti a stresszt! Legalábbis általábanForrás: Mokép

A kutatás eredményeként a további megállapításokat tették:

  • A kisállatok gazdái kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint akiknek nincs állatuk.
  • A kisállattartóknak alacsonyabb a vérnyomása a stresszhelyzetekben azokhoz képest, akinek nincs állatuk.
  • A kisállattal élőknek alacsonyabb a triglicerid- és koleszterinszintje azokhoz képest, akiknek nincs házi kedvencük.
  • Azok az állattartók, akiknek szívrohamuk volt, hosszabb a túlélési idejük azokhoz képest, akiknek nincsen kisállatuk.
  • A 65 éven felüli kisállattartók 30%-kal kevesebb alkalommal látogatják az orvosukat, mint azok, akik nem tartanak állatot.

A kutyatartók is élvezik a kisállattartás egészségi előnyeit, ám nem feltétlenül kell kutyát vagy macskát tartani. Elég, ha halakat nézegetünk az akváriumban, már attól is csökkenhet az izomfeszültség és a pulzus.

További érdekes dolgok a szívről és a szívbetegségekről

Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!

Facebookon pedig itt talál meg minket!