Megvesztegetéssel lehet leszokni a cigiről

2017.11.11. 07:10

A dohányzásról való leszoktatásnak a legjobb módja a megvesztegetés - legalábbis a kutatók ezt találták egy vizsgálatban.

Sokkal fontosabb volt a sikeres leszokás esetén elnyerhető pénz lehetőségénél az, hogy ha nem sikerül leszokni, akkor pénzt veszítenek a leszokni vágyók - derült ki a New England Journal of Medicine című folyóiratban publikált tanulmányból.

Öt különböző dohányzásról leszoktató technikát összehasonlítva - amelyet 2000 leszokni szándékozón próbáltak ki - kiderült, hogy azok a technikák sokkal hatékonyabbak, amelyeknek az a lényege, hogy a leszokni szándékozónak előre el kell helyezni egy pénzösszeget letétbe, amelyet a sikertelen leszokási kísérlet esetén elveszítenek azokhoz a módszerekhez képest, amelyek felajánlott pénzösszegek elnyerését ajánlják fel a sikeres leszokás esetén.

Mi motiválhat igazán, hogy letegye a dohányos a cigit?Fotó: Tuba Zoltán - Origo

„Ez a technika megemelte az emberek természetes ellenérzését a pénz elvesztésének lehetősége miatt" – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Dr. Scott Halpern a University of Pennsylvania Perelman School of Medicine munkatársa a Reutersnek.

Sokkal több személy szándékozott részt venni olyan leszoktatási programban, amely nyereménnyel járt, mint olyanban, amelynek során előre pénzt kellett letenni, de dr. Halpern szerint a letéti programok kétszer olyan hatékonyak voltak, mint a sokkal népszerűbb pénznyereményes programok, és ötször olyan hatékonyak, mint az ingyenes leszoktatást segítő programok, mint például a nikotinpótló terápiák.
A tanulmány szerint a csoportos programok nem voltak hatékonyabbak az egyénieknél.

Hogyan lehet könnyebben leszokni a cigiről?Forrás: Thinkstock

„Most valamilyen trükkel finomítanunk a pénzletétes programokat, hogy sokkal népszerűbbek legyenek anélkül, hogy túl sokat (vagy akár semmit se) veszítsenek a hatékonyságukból" – nyilatkozta a Reuters Healthnek dr. Halpern.