Karcsúbbak és egészségesebbek a szüleikkel étkező kamaszok

2017.11.12. 07:06

A közös családi étkezés mérsékli a serdülők körében a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait.

Kevéssé vannak elhízva, jobb a derék-csípő arányuk, alacsonyabb a koleszterin szintjük és a vérnyomásuk azoknak a kilencedik osztályos diákoknak, akik legalább hetente egyszer együtt étkeznek a családjuk legalább egyik felnőtt tagjával - derül ki egy kutatásból.

Azoknál a serdülőknél lehetett megfigyelni a legjobb értékeket, akik hetente hat-hét alkalommal együtt vacsoráztak a családjukkal – jelentették a kutatók.

A tanulmány 14 280 kilencedikes diáktól felvett adatokra alapul, a diákok a niagarai Egészséges Szív Iskolai Programban vettek részt, amely program a résztvevők szív- és érrendszeri rizikófaktorait figyeli, és a szív egészségét megőrző nevelési programokat nyújt. A vizsgálat során étkezés gyakorisági kérdőívvel rögzítették az étkezési szokásokat, beleértve azt, hogy a diák hány alkalommal vesz ebédet magának az iskolában, hányszor étkezik étteremben, illetve otthon a családtagjaival.

A gyermekek szokásainak következtében a felnőtt korra olyan rizikófaktorok fejlődhetnek ki, mint például a magas koleszerinszint vagy a magas vérnyomás – mondta a Medscape-nek a kutatásvezető, Dr. Michael Khoury (Hospital for Sick Children, Toronto). A korábbi generációkban nem sorolták a gyermekeket a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint szempontjából olyan kockázatos csoportba, amilyenbe a jelenlegi kutatás alapján tartoznak – tette hozzá.

Forrás: Pixabay.com

Ám nem találtak összefüggést az elhízás, a koleszterinszint és a vérnyomás értékek között azoknak a gyermekeknek a körében, akik gyakran vacsoráznak étteremben.

Annak ellenére, hogy összefüggés van a családtagokkal való közös étkezés és a ritkább elhízás között, egyéb közt a kutatók nem elemezték a gyerekek által egyedül elfogyasztott ételek tartalmát.

Azt gondolom, hogy az ételek összetétele nagyon különbözik, ha a gyerekek egyedül étkeznek, mint amikor a szüleikkel esznek együtt – mondja Dr. Khoury. „Az étel közös előkészítése nagyon nagy mértékben különbözik attól, mint amikor egy éhes kamasz hazaér, és mindent megeszik, amit csak talál a hűtőben."

Dr. Khoury megjegyezte, hogy a gyermekorvosok, a háziorvosok és más szakértők régóta favorizálják, hogy üljön le együtt a család vacsorázni, mert ez sok további előnnyel is jár. A támogató, családi környezet hozzájárul a stressz kezeléséhez és csökkentéséhez, ami pedig szív- és érrendszeri rizikó tényező – tette hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK