Az azonnali újraélesztés jelentősen megnöveli a szívroham túlélésének esélyét

2017.11.13. 15:09

Sokkal többen – kétszer, háromszor annyian – élhetik túl a szívrohamot, ha azonnal megkezdődik az újraélesztésük – közölte az Amerikai Szívszövetség (AHA), amely a most hozta nyilvánosságra frissített iránymutatását az újraélesztéssel kapcsolatban.

Az AHA szerint a járókelők vagy szemtanúk azonnali segítsége megduplázza vagy megtriplázza a túlélési esélyét annak az évi mintegy 350 ezer amerikainak, akik kórházon kívül kapnak szívrohamot. A statisztika alapján a kórházon kívül szívrohamot szenvedők 90 százaléka hal meg.

A szervezet frissített iránymutatása kiemelte: különösen fontos faktor a túlélési esélyek növelésében, hogy amikor valaki szemtanúja lesz annak, hogy egy ember összeesik, haladéktalanul kezdje meg az elsősegélynyújtást, szükség esetén a mellkasi kompressziót. Ebben pedig kulcsszerepe lehet a diszpécsernek, aki telefonon keresztül azonnal irányíthatja az újraélesztést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A felnőttek esetében az életet az első percekben a keringetés menti meg, nem a lélegeztetés – emelte ki Karl Kern, az AHA szív- és érrendszeri sürgősségi ellátási bizottságának elnöke.

A telefonon irányító diszpécser nemcsak a tapasztalatlan járókelőnek segíthet az újraélesztésben, hanem az esetleg az újraélesztésben járatos embereknek is segíthet abban, hogy a stresszes helyzet ellenére a legjobban hajtsák végre a tanultakat.

Az Egyesült Államokban évente több mint 7000 gyermek hal meg kórházon kívül bekövetkező szívroham következtében. Halálukat a legtöbb esetben az oxigénhiány okozza, így a szívszövetség frissített ajánlásában kiemeli a gyermekek esetében a mellkasi kompresszió és a lélegeztetés együttes alkalmazásának fontosságát a páciensek túlélési esélyének növelésére.