A felkavaró zene növeli a vérnyomást is!

2017.11.27. 04:07

A zene jelentős mértékben képes az érzelmek és hangulati állapotok kiváltására és megváltoztatására, ahogyan a szív működésének, a vérnyomásnak és a légzésnek a befolyásolására is - olvasható a Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai oldalán.

A zenének a szívre gyakorolt hatását vizsgáló eddigi tanulmányok habár mind a módszereikben, mind a minőségükben jelentősen különböztek, azonban az irodalmi adatok alapján a következő vélemény kristályosodott ki: a felkavaró zenét nagyobb pulzusszám és légzésszám kíséri, mint a megnyugtató zenét.A zene által kiváltott örömérzés (amit esetleg borzongás és a libabőrözés jellemez) mind a pulzusszámot, mind a vérnyomást növeli.
A csenddel összehasonlítva, a zene idején nő a szívfrekvencia (szívverés ritmusa) és a vérnyomás. Arra viszont nincsenek irodalmi adatok, hogy a zene ritmusa képes lenne a szívfrekvenciát befolyásolni.

Ha a zene felkavarja az érzelmeinket, akkor az megváltoztatja a vérnyomásunkat is.Forrás: Dreamstime

A felkavaró zene hallgatása (a nyugtató zenével összehasonlítva) a szívfrekvencia növelése mellett csökkenti a szívfrekvencia-variábilitását, mérsékli mind a szívfrekvencia-variábilitás alacsony, mind a magas frekvenciájú összetevőinek az amplitúdóját.

Az újabb adatok arra utalnak, hogy a zene által kiváltott érzelmek eltérően hathatnak a szív egyes területeire, amit az EKG-n az amplitúdó változása tükröz. Szívbetegségben szenvedő személyeknél (más páciensekhez hasonlóan) a zene csökkentheti a fájdalmat és a szorongást, ami alacsonyabb vérnyomással is együtt jár.

Összességében, a zene kismértékben befolyásolja a szívműködést, az ezt vizsgáló tanulmányok között mind a módszereket, mind az eredményeket, mind a minőséget illetően jelentősek a különbségek.
Minél előbb szükség lenne olyan átfogó, jó minőségű kutatásokra, amelyek a zenének a szívre gyakorolt hatását vizsgálják, illetve azt, hogy klinikai körülmények között a zene előnyös hatású-e a páciensre nézve - írja Dr. Vályi Péter a Magyar kardiológusok Társaságának szakmai oldalán.

További érdekes cikkek a Szívderítőn
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!