Néhány jó tanács, hogy se a karácsony este, se a következő másfél hét ne váljon rémálommá!

2017.12.24. 07:10

Készül a halászlé? Az ajándékvásárlás is letudva? A fa is áll már? Ma este jön december fénypontja - íme néhány jó tanács, hogy se a ma este, se a most következő másfél hét ne váljon rémálommá.

Ha mindenki "egészséges" vagy a beteg is épp jól van

Ha krónikus beteg van a családban, akkor nagyon fontos, hogy az ünnepnapok alatt is tartsák be az orvos előírásait.
A magas vérnyomásban szenvedők, magas koleszterinszinttel rendelkezők, cukorbetegek vagy egyéb egyéb szívbetegség miatt gyógyszere szorulók különösen figyeljenek oda arra, hogy a következő napokban is kellő rendszerességgel, az orvos utasításainak megfelelően szedjék be gyógyszereiket!

Ha krónikus beteg van a családban, akkor érdemes még nap közben tájékozódni arról, hogy milyen telefonszámon hívhatják a helyi ügyeletet, illetve jó, ha össze van készítve legalább egy-két friss zárójelentés, hogyha hirtelen orvoshoz kell fordulni vagy mentőt kell hívni, akkor annak alapján az orvos tudja a diagnózist és a szedett gyógyszereket.

Ha baj van!

Ha az alábbi tünetek bármelyikét veszi észre magán, azonnal hívjon orvost:

  • (bizonytalan eredetű) mellkasi fájdalom
  • légszomj
  • erős lábdagadás (főleg, ha csak az egyik lábon tapasztalható)
  • erős, szűnni nem akaró, indokolatlan szívdobogásérzés
  • eszméletvesztés
  • elakadó beszéd, kontrollálatlan mozgás, lefittyedő ajak, féloldali bénulás.
Ne pánikolj, hanem hívj orvost, ha baj van! (Kevin Mccallister Reszkessetek betörők)Forrás: Youtube

A tartós diszkomfort érzés, a rossz közérzet, a fizikai terhelhetőség csökkenése, a fáradékonyság, az általános gyengeség utalhatnak koszorúér-betegségre, különösen, ha időnként fellépő szegycsonttáji fájdalmak, légszomj, nehézlégzés, ingadozó pulzus is kíséri azokat. Általában azonban a koszorúér-betegség sokáig teljesen panaszmentes is maradhat.

Az esetek több mint felében rögtön angina pectoris, egynegyedében szívinfarktus, egyötödében pedig hirtelen szívhalál az első és néha sajnos utolsó tünet is, ha a szív- és érrendszeri katasztrófa halálhoz vezet.
Ha gyanús tüneteket észlelünk, inkább hívjunk orvost, mintsem elbagatellizálva a dolgot helyrehozhatatlan károsodás érje a szervezetünket!

Az ünnepek alatt természetesen a kórházakban lesz ellátás, és az Országos Mentőszolgálat is teljes készenlétben áll: az orszég több mint 250 mentőállomásán ezerötszáz mentős lesz szolgálatban. Ebben az időszakban Budapesten átlagosan napi hétszázszor, országszerte pedig 2500 esetben mentenek életet. 

Forrás: Shutterstock

A gyógyszertárak ügyeleti rend szerint tartanak nyitva, szenteste nem a szokásos vasárnapi munkarendben, hanem – a legtöbb helyen - 14 óráig. Karácsony első napján, és 26-án csak az ügyeletes patikákban vásárolhatunk gyógyszereket - írtuk korábban.

Az év utolsó napján a szokásos vasárnapi nyitva tartás szerint lesznek nyitva a gyógyszertárak, január 1-jén viszont csak az ügyeletes gyógyszertárak nyitnak ki.

Békés, boldog Karácsonyt kívánunk a rovat szakmai támogatója, a Magyar Kardiológusok Társasága nevében is!