A macskák csökkentik a brókerek vérnyomását is

2017.12.13. 04:08

Azoknak az egyébként magas vérnyomásban szenvedő brókereknek, akik macskát vagy kutyát tartanak, a stresszes helyzetekben kevésbé emelkedik meg a vérnyomásuk, a kisállatot nem tartó kollégáikhoz képest - mutatta ki egy vizsgálatban Dr. Karen Allen, a State University of New York at Buffalo kutatója.

A vizsgálat megkezdése előtt a kísérletben részt vevő brókerek átlagos, nyugalmi vérnyomásértéke 160/104 Hgmm volt, az ACE inhibitoros (lisinopril) kezelésnek köszönhetően ez az érték átlagosan 123/83 Hgmm-re csökkent. A kezelés előtt a stressz teszt hatására a pulzusszám átlagosan 21 dobbanás/perc értékkel nőtt, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás érték 18-18 Hgmm-el.
A kísérlet megkezdésekor a részvevők véletlenszerűen kiválasztott felének adtak egy kutyát vagy macskát házikedvencnek a terápia kiegészítéseként. Hozzá kell tenni, hogy a kutatásban részt vevő mindegyik bróker több mint öt éve egyedül élt, és a kísérletet megelőző öt évben nem volt kutyájuk vagy macskájuk.

Lehet, hogy igazából besegítettek a macskák a munkába, ezért lett kisebb a stressz a brókereknél?Forrás: Origo

Hat hónappal később Dr. Allen és kollégái a vizsgálati alanyoknak ACE inhibitor gyógyszert adtak, és újra megvizsgálták őket, ellenőrizzék a pulzusukat, vérnyomásukat. Azt találták a kutatók, hogy stressz hatására vérnyomásszint a kísérlet előtti szintig emelkedett az állatot nem tartó brókerek körében. Ehhez képest az állattartó brókerek vérnyomása stressz hatására csak fele akkora mértékben emelkedett, mint a kisállat nélkül élő csoporté.
A University of Buffalo weboldalán és az American Heart Association (Amerikai Szívtársaság) éves tanácskozásán bemutatott tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a macskák és kutyák jobban kontrollálják a vérnyomást, mint az ACE inhibitorok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A WebMD nevű orvostudományi portálon is olvashatjuk, hogy a kisállatok jó hatással vannak az egészségünkre. A kutatások eredményeképpen megállapítható, hogy a magas vérnyomásos betegek, ha befogadnak egy kisállatot, és stresszes helyzetbe kerülnek, kevésbé emelkedik meg a vérnyomásuk, mint az állatot nem tartóknak. Azok a szívrohamot elszenvedett betegek, akiknek van kisállatuk, hosszabb ideig élik túl a betegségüket az állatot nem tartókhoz képest.

Egyéb pozitív hatások

Az állatokkal, például macskával való interakció növeli a környezetünkben lévők felé fordított bizalmat, csökkenti az agressziót, növeli az empátiát. Ez derült ki a Frontiers of Psychology című folyóiratban publikált tanulmányból.

Hát lehet idegeskedni mellette?Forrás: Origo

A szerzők azt a következtetést vonják le, hogy: „kimutattuk, hogy az oxytocin szint emelkedése kulcs szerepet játszik a tanulmányban vizsgált ember-állat interakciókra." Mivel az oxytocin szintünket emelik a kisállatokkal való kapcsolatunk, ezért empatikusabbak és kedvesebbek leszünk. Mivel jól tudjuk, hogy nem okoznak feszültséget a környezetünkben élő állatok, ezért nyugodtabban vagyunk a társaságukban.

Tény, hogy az agyunknak azok a területei, amelyek az öntudatos vagy a feszült helyzetekben aktiválódnának, teljes nyugalmi állapotba kerülnek, ha állatok társaságában vagyunk.
Úgy tűnik, a stresszes életmóddal való eredményes küzdelem kiváló eszközei lehetnek a macskák. Mérsékelik a depressziót, az idegességet és a stresszt, így a macskák jó hatással vannak szívünk egészségére is.