Csoki és alkohol – mértékkel nem ellenség!

2017.12.22. 10:43

Antioxidánsokat tartalmaznak - ez a közös a csokoládéban és a vörös borban. A karácsony előtti céges, baráti összejövetelek velejárója mindkettő, és ennek apropóján szólal most a Magyar Kardiológusok Társasága ezek élettani hatásairól. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládéról és a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, ezért fogyasztásuk – mértéket tartva – ajánlott!

A karácsonyt megelőző napok már az ünnep jegyében teltek, a baráti összejövetelek, céges találkozók alatt az emberek jobban elengedik magukat - ez pedig igaz az evésre-ivásra is. Közben persze ott a lelkifurdalás, ha nem is feltétlenül a plusz kilók miatt fáj a fejünk, amiatt biztosan, hogy esetleg az egészségünk látja kárát a dőzsölésnek. A Magyar Kardiológusok Társasága ennek apropóján enyhíti némileg a bűntudatot - a mértékletességre intve.

A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást.

Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség.

Csak minőségit szabad választani!Forrás: Thinkstock

A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. A sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálták az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a minőségi kakaóból készült étcsokoládét - mondja dr. Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társasága Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportjának vezetője.

Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét.

„A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavonoidok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését. Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja, ezt a gázt pedig az erek belső felszínének sejtjei termelik. A csokoládéban lévő flavonoidok ezt a folyamatot fokozzák" - tette hozzá a kardiológus, aki azért óva intett mindenkit attól, hogy töménytelen csokoládéval gyógyítsa magát. És ugyanez igaz a vörösborra is.

„A vörösborról megannyi tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják. Sienna városának orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését. Átlagosan 25 éves önkénteseket toboroztak a mini tanulmányhoz, a 64 résztvevőből 29 volt nő. A vizsgálati alanyok csak alkalomszerűen ittak szeszt. A vizsgálatban megivott vörösbor testsúlykilónként fél milligramm alkoholnak felelt meg, a kontrollnapon ugyanolyan mennyiségű gyümölcslét fogyasztottak.

Csak minőségit szabad választani!Forrás: Thinkstock

A vizsgálat újdonsága volt az is, hogy a szív mindkét kamrájának a működését különleges ultrahangtechnikával mérték, a meglepő eredménye az volt, hogy az igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette. Minden szakértő hangsúlyozza, hogy az eredmények klinikai jelentősége nem tisztázott" - tette hozzá dr. Vértes András, aki szerint a tudományosan ugyan nem igazolt jótékony hatás sem töménytelen mennyiségben értendő, a napi másfél deciliteres mennység az, ami elfogadható.

A következő szűk két hétben tehát mértékkel fogyasszunk mindkét antioxidánsból, és fogadjuk meg magunknak, hogy jövőre is vigyázunk a szívünk egészségére!