Orvosok figyelmeztetnek az „ünnepi szív" szindrómára

2017.12.30. 12:39

Miközben a szilveszteri vacsorára készülünk és a családi együttlétet élvezzük, az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy ne feledkezzünk meg a biztonságunkról sem!

A túl sok alkohol vagy a túl sok só miatti stressz megemelheti a vérnyomást, és az „ünnepi szív" nevezetű tünetegyütteshez vezethet. Ez a stressz olyan szabálytalan szívműködést okozhat, amit pitvarfibrillációnak nevezünk. A tünetek a megemelkedett szívritmuson át a hirtelen fáradtságérzésen át a ziháló légzésig vezetnek.

A vendégvárás, vendégfogadás, ajándékbeszerzés feladatát sok ember erős stresszhelyzetként éli meg. Ilyenkor a szervezetben különböző élettani folyamatok játszódnak le. Fokozódik a szimpatikus idegrendszer tevékenysége, megnő az adrenalin szint, megemelkedik a vérnyomás, nő a pulzusszám.

Boldog Új Évet!Forrás: Shutterstock

Ha valakinek beteg a szíve, akkor ezt az erőteljesebb igénybevételt már nehezen tudja kompenzálni, amely könnyen különböző szívproblémákhoz, de akár szívinfarktushoz is vezethet.

„Mivel az emberek ebben az időszakban a családjukkal vannak és élvezik az ünnepnapokat, elfelejtkeznek magunkról" – mondja Dr. Yader Sandoval, a Mayo Klinika kardiológusa. „Ilyesmi nem szokott előfordulni a szokásos hétköznapokon. Tehát ez az egyik leglényegesebb tényező."

Dr. Sandoval szerint ha bármilyen mellkasi fájdalmat vagy nyomást érzékelünk, kérjünk azonnal segítséget. Az orvos javaslata szerint lehetőleg kerüljük el a túlzott alkohol és sóbevitelt, hogy még az esélyét is elkerüljük az „ünnepi szív" tünetegyüttesnek.