A szex csökkenti a halálozási kockázatot, a szív- és érrendszeri események, valamint a depresszió gyakoriságát

2018.01.06. 07:07

A szexuális intimitás nagyon sokat ad hozzá az emberek életminőségéhez. Így van ez a szívbetegek esetében is, ám sok miokardiális infarktuson átesett páciens tart az infarktus utáni szexuális élet esetleges egészségügyi következményeitől. A kutatások szerint ezek az aggodalmak nagyon gyakoriak, és nemcsak magára a szeretkezésre terjednek ki, hanem többek között az ölelkezésre, a csókolózásra is.

Egy kutatás szerint, amelyben 128 infarktuson átesett beteget kérdeztek szexuális szokásaikról, kiderült, hogy 80 százalékuk az infarktus utáni első évben is szexuálisan aktív volt, és legtöbbjük elégedett volt a szexuális életével. Más tanulmányok azonban a férfi és női szexuális zavarok magas arányát mutatták ki az infarktust és más szív- és érrendszeri eseményeket követően. Egy tanulmány szerint 401, angiográfiával igazolt szívkoszorúér-betegségben szenvedő férfi (akik átlagos életkora 53 év volt) közül 186, vagyis 48,6 százalékuk küzdött merevedési zavarokkal.

Rendszeres szex = ritkább halálozás

Az infarktus utáni szexuális életet az orvosok általában biztonságosnak tartják a hemodinamikailag stabil és a gyenge terhelésre (pl. egy saroknyi sétára) képes páciensek számára. Az infarktusok kevesebb, mint 1 százaléka hozható kapcsolatba szexuális tevékenységgel. Az infarktus becsült kockázata heti egy óra szexuális tevékenység esetén évente és 10 000 személyenként 2-3 eset. Ráadásul a szex használ az egészségnek: csökkenti a halálozási kockázatot, a szív- és érrendszeri események, valamint a depresszió gyakoriságát.

Az előzetes kutatások arra utalnak, hogy a szex hasznos lehet a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében.

Fontos az összebújás!Forrás: Thinkstock

Egy nagy tanulmány, amelyben 1165, a vizsgálat kezdetekor szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő amerikai férfi egészségi állapotát követték nyomon, arra a következtetésre jutott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata sokkal magasabb volt azoknál a férfiaknál, akik kevesebb, mint havonta egyszer szeretkeztek, mint azoknál, akik hetente legalább kétszer éltek szexuális életet. Egy másik nagyobb vizsgálatból, amelyben 2187, átlagosan 49,9 éves spanyol férfi vett részt, az derült ki, hogy a szexuális élet nagyobb gyakorisága összefüggésben áll a nagyobb szív- és érrendszeri események sokkal alacsonyabb kockázatával.

Egy vizsgálatban összesen 1879 infarktuson átesett beteget (1274 férfit és 605 nőt) követtek nyomon, az eredmények szerint azoknak, akik az infarktus utáni 1 hónapon belül visszatértek a szexuális aktivitáshoz, az infarktus utáni első évben bekövetkezett halálozás 49 százalékkal alacsonyabb kockázatával kellett szembenézniük, mint azoknak, akik az infarktus utáni első hónapban nem szexeltek.

A depressziót is oldja

A harmonikus szexuális életnek még egy nagy előnye van: segít megelőzni, vagy kezelni az idősebb, vagy krónikus beteg embereknél kialakuló depressziót. Ez mind a nőkre, mind a férfiakra, mind a házasokra, mind pedig a nem házasokra igaz.

A szexuális intimitás különösen azokban a kapcsolatokban hatékony, amelyekben a szeretkezés mellett a fizikai intimitás más megnyilvánulásai is jellemzőek. Egy nagyobb amerikai tanulmány során 2596, 57-85 éves korú személyt vizsgáltak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres szexuális tevékenység, amely a együttléten kívül az intimitás más formáit is magában foglalta, a férfiaknál és a nőknél egyaránt összefüggött a depresszió alacsonyabb előfordulásával.

Ennek fényében érdemes lenne az egészségügyben is odafigyelni a szexuális élet egészségvédő hatására. A szív- és érrendszeri betegek gondozását végző orvosoknak és nővéreknek a szexuális életükről is kérdezniük kellene a betegeket, és bátorítaniuk kellene az egészséges intim kapcsolatokat, miközben az esetleges szexuális zavarokra (pl. merevedési zavarok vagy a libidó csökkenése) megfelelő gyógymódokat kínálnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK