A nyugalmi pulzusszám emelkedése egyenes arányban áll a halálozás kockázatának emelkedésével

2018.01.08. 04:11

Egy kínai vizsgálatból, amely számos korábbi tanulmány adatainak összevetésén alapult, kiderül, hogy minél magasabb valakinek a nyugalmi pulzusszáma, annál jobban fenyegeti a bármely okból, illetve szív- és érrendszeri betegségből kifolyólag bekövetkező halálozás – még akkor is, ha a szív- és érrendszeri betegség hagyományos kockázati tényezői nincsenek jelen.

Az elemzés eredményei szerint a nyugalmi pulzusszám minden 10 ütés/perc emelkedése 9, illetve 8 százalékkal növeli a bármely okból, valamint szív- és érrendszeri betegség miatt bekövetkező halálozás kockázatát. Dongfeng Zhang, a kinai Qingdao Egyetem Járványtani és Egészség-statisztikai tanszékének munkatársa, a kutatás vezetője szerint a nyugalmi pulzusszám emelkedése egyenes arányban áll a halálozás kockázatának emelkedésével. A szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálozás veszélyének jelentős emelkedése percenként 90-es pulzusszámnál figyelhető meg – összhangban a tachikardia küszöbértékének tekintett 90-100-as percenkénti pulzusszámmal.

Több, mint egymillió résztvevő

A nyugalmi pulzusszám és a halálozás kockázata közötti összefüggés feltárása érdekében a kutatók 2015. január 1-jéig tekintették át a PubMed, az Embase és a MEDLINE adatbázisokat, amelyekben 46 olyan tanulmányt találtak angol vagy kínai nyelven, amelyek megfeleltek a kritériumaiknak. A tanulmányok az általános népességen végzett vizsgálatok eredményeit mutatták be, elvégzésük során mérték a nyugalmi pulzusszámot, és feljegyezték a bármilyen okból, illetve szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozásokat, valamint az adatokat a kor és számos más változó alapján is kiigazították.

Az adatbázisban összesen 40 tanulmány összesen 1,2 millió résztvevője szerepelt, valamint 78 349, bármely okból bekövetkező halálozási esetet jegyeztek fel. A kizárólag a szív- és érrendszeri halálozásra vonatkozó adatok 29 vizsgálat 848 320 résztvevőjét és 25 800 halálozási esetet érintettek. A kutatások időtartama 3 és 40 év között változott.

Egyenes arányosság

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azokat, akiknek a nyugalmi pulzusszáma 60 és 80 között van, 12 százalékkal jobban fenyegeti a bármilyen okból bekövetkező, és 8 százalékkal jobban a szív- és érrendszeri halálozás veszélye, mint azokat, akiknek a nyugalmi pulzusszáma 45 - ami már egy nagyon alacsony szám.

Fontos jelzőszám!Forrás: pixabay.com

A 80-nál nagyobb percenkénti nyugalmi pulzusszám fölött a kockázat a bármely okból bekövetkező halálozás esetén 45 százalékkal, a szív- és érrendszeri halálozás esetén 33 százalékkal nő.
Ezeken az adatokon az sem változtatott, ha az adatokat a szív- és érrendszeri betegségek hagyományos kockázati tényezői mentén kiigazították.

Független jelzőszám?

A kutatók legnagyobb kérdése most az, hogy vajon a nyugalmi pulzusszám független jelzőszám-e – tekintve, hogy a magasabb pulzusszám gyakran együtt jár a szív- és érrendszeri betegségek más kockázati tényezőivel és a rossz egészségi állapottal. Jelenleg hajlanak afelé, hogy független jelzőszámnak tekintsék, mivel a magasabb nyugalmi pulzus és a halálozási kockázat növekedésének kapcsolata független a szív- és érrendszeri betegségek hagyományos kockázati tényezőitől.

A kutatók azt is megjegyzik, hogy korábbi vizsgálatok már tártak fel kapcsolatot a nyugalmi pulzusszám és a betegség kimenetele között olyan pácienseknél, akik veseelégtelenséggel, merevedési zavarokkal és pulmonáris magasvérnyomás-betegséggel, vagy olyan, a szívet nem érintő kórképekkel küzdöttek, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség. Gyógyszerkísérletek során az is kiderült, hogy a pulzusszám csökkentése más kockázati tényezők mellett más kimenetelhez vezet, valamint hogy a magas pulzusszám a különböző betegségek esetén más és más pato-fiziológiai mechanizmusoknak köszönhető.

Érdemes tudni a nyugali pulzus értékét!Forrás: Thinkstock

A mostani tanulmány gyengeségei a publikációs eltérésekből és az elemzett vizsgálatok különbözőségéből – többek között a figyelembe vett változók eltéréséből – adódnak. További vizsgálatokra van szükség egy olyan előrejelző algoritmus kifejlesztéséhez, amely mind a pulzusszámot, mind pedig a klasszikus szív- és érrendszeri kockázati tényezőket figyelembe véve lehetővé tenné az orvosoknak, hogy klinikai körülmények között is használhatják a nyugalmi pulzusszám nyújtotta információkat.