Már a napi 8 óra ülés is rontja az egészségügyi értékeket

2018.01.07. 07:25

Ha a szívbeteg páciensek sok időt töltenek el üldögéléssel, például tévénézéssel, számítógépezéssel, még akkor is rosszabbodnak a kardiológiai értékeik, ha egyébként szoktak edzeni – állítják egy friss kutatásban.

A kutatást különböző kanadai egészségügyi központok 263 olyan betegén végezték el, akik frissen fejezték be a kardiológiai rehabilitációjukat, amely során hangsúlyozták a testmozgás fontosságát. A gyorsulásmérővel végzett vizsgálatok eredményeként kiderült, hogy azoknak a betegeknek, akik átlagosan napi 8 órát ülnek, alacsonyabb a HDL (jó) koleszterin értékük, magasabb a testtömeg-indexük (BMI) és magas a triglicerid szintjük is.

A hosszú idejű üldögélés és a magas BMI érték közötti kapcsolat szignifikáns volt mind az életkor, a nem és a gyógyszerszedés összefüggésében.

Az ülőmunka sajnos rontja a helyzetet.Forrás: Thinkstock

Továbbá a vizsgálatban részt vevő férfi betegek áltagosan napi egy órával többet ültek a nőkhöz képest, vélhetően azért, mert a nők többet mozognak a ház körül, több házi munkát végeznek, többet takarítanak. Ám ennek ellenére a nők üléssel eltöltött ideje is sokkal több volt az elfogadhatónál – jegyezte meg a kutatócsoport vezetője, Dr. Stephanie A. Prince (University of Ottawa Heart Institute, Ontario).

Az általános eredmények szerint azoknak a sokat ülő más betegségben szenvedőknek is rosszabb volt a szívük egészségi állapota, akiktől nagyobb fizikai aktivitást vártak el a szívbetegekhez képest. Ez ráirányítja a jövőbeli kutatások figyelmét arra, hogy ezt a területet még tovább kell kutatni.

A vizsgálat eredményeit a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban publikálták 2015. november 25-én.

Összefügg az üldögéléssel a szívünk egészsége

Ebben a kutatásban 263 olyan szívbeteget vizsgáltak meg, akik felügyelet alatti kardiológiai rehabilitációs programot hajtottak végre. Minden ilyen beteg gyorsulásmérőt viselt a programban szereplő séta idején.

A résztvevők teljes csoportja átlagosan napi 468,9 percet töltött el üléssel, a férfiak valamivel hosszabb ideig ültek, mint a nők, ráadásul a férfiak többször ültek le pihenni a testmozgás közben is, és kevesebb ideig végeztek könnyű testmozgást.

Szignifikáns összefüggést találtak a teljes csoportban az üléssel eltöltött idő és a magas BMI szint, a nagy derékkörfogat, a magas triglicerid és az alacsony HDL (jó) koleszterinszint között.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a szív egészségi állapota kulcs indikátora annak, hogy mennyire működik jól a kardiológiai rehabilitációs program, „az ülési idő tanulmányozása kiváló lehetőséget kínál arra, hogy javítsuk az eredményeket." Mindenesetre több hosszú távú, megfigyelő vizsgálat kell ahhoz, hogy jobban lássuk ezeket az összefüggéseket – vonták le a következtetést a kutatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK