A plakkok, lerakódások miatt beszűkült koszorúerekben a hideg hatására gyakoribb az infarktus

2018.01.09. 04:07

Egy 16 évig tartó nyomon követéses vizsgálat szerint a levegő hőmérséklete lehet a szívroham egyik külső oka.

„A szívroham előfordulási gyakorisága évszakonként változik, nyáron a legritkább és télen a leggyakoribb" - mondja dr. Moman A. Mohammad, a svédországi Lundi Egyetem Skane Egyetemi Kórház Kardiológiai osztályának munkatársa. „Az még nem világos, hogy ezt a hideg vagy az életmódbeli változások okozzák."

A kutatásról (ugorja át nyugodtan, ha csak a végeredményre kíváncsi)

A Lundi Egyetem professzora, Prof. David Erlinge vezette ezt az egész országra kiterjedő, 16 évig tartó megfigyelő jellegű kutatást, amely a legnagyobb olyan vizsgálat volt, amelyik a szívroham előfordulása és az olyan időjárási viszonyok közti kapcsolatot kutatta, mint a hőmérséklet, a napsütéses órák hossza, a csapadék és a légnyomás.

A kutatás során a svéd ifarktusregiszter (SWEDEHEART) adatait használták, így az összes olyan szívroham bekerült a vizsgálat adatbázisába, amelyet 1998. január 1. és 2013. december 31. között kórházban kezeltek. A kutatók a szívroham előfordulásakor jellemző helyi időjárási viszonyokat vizsgálták, és ezeket az adatokat a Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézettől (SMHI) vették.

Télen többen halnak meg, mint más évszakokban.Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az áltagos napi hőmérsékletminimumot az egész országra és Svédország hat egészségügyi régiójára külön is kiszámolták, és három tartományra bontották: <0 °C, 1-10 °C és >10 °C. Kiszámolták a napi áltagos szívroham-előfordulás és a napi átlagos minimumhőmérséklet összefüggését.

A kutatási időszak alatt összesen 280 873 szívroham fordult elő, és a 99 százalékuk esetében hozzáférhetőek voltak a meteorológiai adatok is. A szívroham átlagos napi előfordulása a hidegebb napokon szignifikánsan magasabb volt a melegebb időszakokhoz képest. Ez az összefüggés az összes egészségügyi régióra érvényes volt.

Naponta átlagosan néggyel több szívroham fordult elő a 0 °C-nál hidegebb napokon a 10 °C-nál melegebb napokhoz képest. Továbbá a szívrohamok előfordulása megnőtt, a nagyobb szélsebesség, a kevesebb napsütése óra és a magasabb páratartalom idején. Az eredmények következetesen érvényesek a myokardiális infarktus minden típusára.

Forrás: pixabay.com

A kutatók a szívroham és az időjárási viszonyok összefüggését olyan betegcsoportok szerint külön elemezték, mint az idősek, az idős és magas vérnyomásos, cukorbeteg, korábban már szívrohamot elszenvedett, illetve különböző gyógyszereket szedő betegcsoportok. Az időjárás és a szívroham előfordulásának összefüggése mindegyik ilyen alcsoportban azonos tendenciát mutatott.

Miért?

Dr. Mohammad szerint „az eredményeink szerint következetesen nagyobb a szívroham előfordulása a nulla fok alatti hőmérséklet esetén. Az összefüggések egyformán érvényesek voltak a betegek nagy csoportjára és az összes alcsoportra egyaránt, illetve országos és regionális szinten is, és eszerint megállapíthatjuk, hogy a levegő hőmérséklete a szívroham egyik előidézője."

A szervezet úgy reagál a hidegre, hogy összehúzza a felszíni véredényeket, amelynek következtében csökken a bőr felszíni hőmérséklete, majd pedig emelkedik az artériás vérnyomás. További tünet a hidegrázás és a megemelkedett pulzus, ami meggyorsítja az anyagcserét és a szervezetet magasabb hőtermelésre készteti.

„Az egészséges emberek többsége jól tolerálja ezt a folyamatot" – mondja dr. Mohammad. „Ám ez a folyamat szívrohamot válthat ki azoknál a személyeknél, amelyeknek a szívkoszorúerei a plakkok, lerakódások miatt beszűkültek."

Mivel ez egy megfigyeléses vizsgálat volt, dr. Mohammad szerint lehetnek még olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az eredményeket. Hozzátette: a légzőszervi gyulladás, az influenza olyan jól ismert kockázatnövelő tényezője a szívinfarktusnak, amely szintén szezonális váltakozást mutat.

Továbbá az olyan évszakokkal összefüggő életmódbeli változások, mint a csökkenő fizikai aktivitás és a táplálkozás szintén jelentősen hozzá tudnak járulni a szívroham hidegebb időjárás esetén való magasabb előforulásához.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK