A média hatására akár növekedhet is az infarktus, és végső soron a halálozás kockázata

2018.01.16. 08:12

A média és az internet tele van a koleszterincsökkentőként alkalmazott sztatinok rossz hírét keltő híradásokkal, és mindez arra ösztönzi a betegeket, hogy hagyjanak fel a készítmények szedésével. Ez viszont veszélyes dolog, mivel jelentősen növeli az infarktus, és végső soron a halálozás kockázatát – derül ki egy dán tanulmányból.

Azok a betegek, akiknek újonnan írják fel a sztatinokat, 9 százalékkal nagyobb arányban nem követik a terápiát az első adag beszedése után, ha a médiát a sztatinokkal kapcsolatos negatív hírek uralják. Ezzel viszont együtt jár az is, hogy a kezelést abbahagyó betegek 26 százalékkal hajlamosabbak az infarktusra, és 18 százalékkal jobban fenyegeti őket az idő előtti halálozás kockázata, mint azokat, akik hallgatnak az orvosukra, és szedik a gyógyszert.

A koppenhágai egyetem kutatói, Dr Sune Fallgaard Nielsen és Borge Gronne Nordestgaard által vezetett kutatás eredményeit az European Heart Journal című szaklapban hozták nyilvánosságra. Eszerint a betegek nagyobb valószínűséggel hagyják abba a gyógyszerszedést, ha férfiak, ha nagyobb a sztatinadagjuk, ha városban élnek, ha nem dánok, és ha az utóbbi években írták fel nekik a gyógyszert.

Megbízhatatlan hírek

A kutatók szerint az eredmények nem egy-egy „leleplező" cikk, hanem a sztatinoknak a médiában megjelenő rossz híre miatt alakultak így – nem mindegy, hogy az egyén a gyógyszerszedés első 6 hónapjában milyen információt szerez a gyógyszeréről.

Dr. Steve Nissen, az amerikai Cleveland Clinic munkatársa a vizsgálathoz fűzött kommentárjában kifejtette, hogy a tanulmány nagyon fontos, és bizonyos szempontból nagyon aggasztó is, mivel a magas koleszterinszinttel élő betegek egy része megbízhatatlan kritikákra támaszkodva hagyja abba a sztatinok szedését, és kockáztatja az infarktus kialakulását. Épp ezért a nagyobb médiumoknak nagyon óvatosnak kell lenniük azzal kapcsolatban, hogyan kezelik a sztatinellenes aktivisták által terjesztett történeteket, a kardiológiai társaságoknak pedig mindent meg kellene tenniük, hogy nyilvánosságra hozzák a sztatinok hatásáról és biztonságosságáról szóló információkat.

Többet használ, mint amennyit árthat

Dr. Nordestgaard szerint a sztatinok a modern orvostudomány sikertörténetei közé tartoznak, jelenleg pedig a leghatékonyabb eszközök a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, ezt több hiteles kutatási eredmény is igazolja.

Ám a sztatinok szedésének kezdetén a betegek izomfájdalmakat tapasztalhatnak, és ez, valamint a sztatinok rossz hírét keltő történetek meggyőzhetik őket arról, hogy hagyják abba a gyógyszerszedést. Sokan attól ijednek meg, hogy egyes kutatások szerint a sztatinok szedése kismértékben emelheti a cukorbetegség kockázatát. Sok sztatinellenes kirohanás olyan oldalakon jelenik meg, amelyek szélsőséges diétákat népszerűsítenek. Dr. Nissen szerint azok az emberek, akik magas koleszterinszinttel fordulnak hozzá, sokszor ellenállnak a sztatinok szedésének – épp amiatt, amit az interneten olvastak.

Koleszterinsszint mérés.Forrás: MTI/Czika László

Megfigyelhető volt az is, hogy a több negatív hírnek kitett emberek esetében nőtt a valószínűsége annak, hogy abbahagyják a kezelést. Annak esélye, hogy az illető 6 hónapon belül abbahagyja a gyógyszerszedést, 4 százalékkal nőtt a naptári évek szerint, 4 százalékkal a nagyobb adag esetén, 5 százalékkal akkor, ha a vizsgált személy férfi volt, 13 százalékkal akkor, ha az illető városban élt, és 67 százalékkal akkor, ha az illető nem dán volt.

Másrészről a kezelés abbahagyásának esélye 8 százalékkal alacsonyabb volt a pozitív híreknek kitett betegek körében, 27 százalékkal alacsonyabb már fennálló szív- és érrendszeri betegség esetén, és 9 százalékkal alacsonyabb fennálló cukorbetegség esetén.

Koleszterincsökkentő készítmény egy amerikai rendelőben.Forrás: AFP/Getty/John Moore

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a terápia betartására ösztönző protokollokra van szükség – állapítják meg a kutatók. Az is fontos, hogy az orvos felvilágosítsa a betegeket az esetlegesen fellépő ismert mellékhatásokról, például az izomfájdalmakról, valamint a sztatinoknak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepéről, és arról, hogy ezek a jó hatások meghaladják az esetleges mellékhatásokat.

A jó szív- és érrendszeri centrumokban kompromisszumos stratégiával is előállnak, például a gyógyszer megszakításokkal adott, kis adagját írják fel – a megoldás ugyanis egyáltalán nem az, hogy az adott esetben életmentő gyógyszer szedését teljesen megszüntetik.