Kizárható a kóros szívzörej, ha állva hallgatja a beteget az orvos

2018.01.22. 04:11

A gyerekek nagy részének előfordulhat szívzörej – azt, hogy ez kóros-e, a legtöbbször a kardiológus dönti el, pedig jórészt az egyszerű háziorvosi vizsgálat során is kizárható. Elég, ha az orvos álló helyzetben hallgatja meg a beteget.

Dr. Bruno Lefort, a franciaországi Tours városának egyetemi kórházában működő gyermekkórház munkatársa és kollégái az Annals of Family Medicine című szaklap weboldalán publikálták kutatásuk eredményét. A tanulmányban részt vevő gyermekek 51 százalékánál, 100 gyermeknél fekvő helyzetben szívzörej volt hallható, ez azonban megszűnt, ha a gyermeket az orvos álló helyzetben hallhatta meg. Ezek közül az esetek közül mindössze kettőnél állapítottak meg a szív eltérése okozta kóros szívzörejt.

A kutatók szerint tehát a 2-18 éves korosztálynak abban a részében, ahol a családi kórtörténetben nem fordult elő szív- és érrendszeri betegség, a szívzörej álló helyzetben való megszűnése fontos jel, és segíthet elkerülni a felesleges aggodalmakat, valamint a szükségtelen kardiológiai vizsgálatokat.

Így nagyobb eséllyel kiderül: kóros-e a zörej."Forrás: pixabay.com "

Ennek az egyszerű vizsgálatnak a megbízhatóságát azonban természetesen egy nagyobb kutatásnak kell igazolnia.

Ha eltűnik, jó eséllyel ártalmatlan

A tanulmány szerzői szerint a szívzörej az iskoláskorú gyerekek 65-80 százalékát érinti. Eddig nem volt könnyű különbséget tenni az ártatlan, fiziológiás, illetve a kóros szívzörejek között, ehhez általában további, költséges vizsgálatokra volt szükség.
A tanulmányban összesen 194 olyan gyermek vett részt, akit Franciaországban 2014 és 2015 között gyermek-kardiológushoz irányított a háziorvosuk. Az orvosok minden gyerek szívverését meghallgatták fekvő és álló helyzetben is, majd a gyerekeket ekhokardiográfiával is vizsgálták. A szívzörej által érintett gyermekek átlagos életkora 6-7 év volt, többségükben fiúk voltak.

A vizsgálatban részt vevők 15 százalékánál, 30 gyermeknél a szívzörej kórosnak bizonyult. Ezek a kóros zörejek a betegek 93 százalékánál az álló helyzetben végzett vizsgálat alatt is hallhatóak maradtak, míg 43 százalékuk esetében álló helyzetben csökkent a szívzörej intenzitása.

Forrás: Thinkstock

A fiziológiás, vagyis ártalmatlan szívzörejeknek csak a 40 százaléka volt álló helyzetben is hallható, 80 százalék esetében pedig álló helyzetben csökkent a zörej intenzitása. A szívzörej álló helyzetben történő eltűnése az esetek 98 százalékában kizárta a kóros szívzörejt.

Felesleges vizsgálatok

Az Amerikai Kardiológiai Kollégium már 2014-ben javasolta, hogy az ekhokardiográfiás vizsgálatokat tartsák fenn azoknak a betegeknek, akiknek a családi kórtörténetében előfordult szívbetegség, szívvel kapcsolatos tünet, vagy egyéb orvosilag igazolt eltérés. Ennek ellenére egy 2016-os kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az ekhokardiográfiás vizsgálaton átesett gyerekek 40 százalékánál ártalmatlan szívzörejt állapítottak meg, vagyis a kórházak nem a fenti irányelv szerint jártak el. Dr. Lefort és kollégái hangsúlyozták, hogy szükség volna egy olyan alapvető diagnosztikai eszközre, amelynek segítségével az alapellátásban dolgozó orvosok is ki tudnák szűrni az esetleges szívproblémákat azoknál a gyerekeknél, akiknél szívzörejt hallanak.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!
Facebookon pedig itt talál meg minket!