A csoki hasznos a szív- és érrendszeri halálozás, illetve a stroke kockázatának csökkentésében

2018.01.23. 07:41

Öröm a csokoládékedvelőknek: egyre több kutatás bizonyítja, hogy ennek az édességnek a rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kockázatát az egyébként egészséges felnőttek körében - olvasható a Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában.

Az Egyesült Királyság EPIC-Norfolk nevű kutatása során csaknem 21000 felnőtt 12 évig tartó nyomon követéses vizsgálatából kiderült, hogy azok körében, akik a legtöbb csokoládét ették, 11%-kal alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázata, és 25%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri halálozások kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem ettek csokit.

Ráadásul a legtöbb csokoládét fogyasztók csoportjában 23%-kal alacsonyabb volt a stroke kialakulásának kockázata is!

Hasonló eredményre jutott egy másik, 155 ezer fő részvételével végrehajtott elemzés a csokoládé, valamint a szív- és érrendszeri betegségek összefüggéséről.

A szívet is védi!Forrás: AFP/Philippe Huguen

A Dr. Chun Shing Kwok (University of Aberdeen, Skócia) vezette szerzőcsoport megjegyezte, hogy – bár az ok-okozati viszony nem volt kimutatható ebben a leíró vizsgálatban – az összesített bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy az összefüggés létezik.

Érdekes módon a kutatásban részt vevők több tejcsokoládét ettek, mint étcsokoládét, ami azt indikálhatja, hogy nemcsak a flavonoidok, hanem valószínűleg más összetevők is, például a tejben található kalcium és zsírsavak is magyarázatot adhatnak a megfigyelt összefüggésre – írták a kutatók. 

Több csokoládé, kevesebb kockázat

Az elemzésben a kutatók 20951 EPIC-Norfolk résztvevőt vizsgáltak meg, akik a vizsgálat kezdetekor kitöltöttek egy étkezési gyakorisági kérdőívet, amely a csokoládéfogyasztásra vonatkozó kérdéseket is tartalmazott. A résztvevőket a csokoládéfogyasztási szokásaik alapján 5 csoportra osztották, a legtöbbet fogyasztók napi 16-99 gramm/nap mennyiségű csokit ettek (tehát maximum akár egy táblányit is).

A tanulmány végeredménye egy kis felmentés a bűntudat alól, ha csokifüggők vagyunk.Forrás: metro.co.uk

Az átlagosan 11,9 évig tartó nyomon követéses vizsgálat során 2434 szívkoszorúér-esemény volt. Ezeknek a 13,8%-a fordult elő azok körében, akik a legkevesebb csokit ették, és 9,7%-a a legnagyobb mennyiségű csokoládéfogyasztók körében. Összesen 848 stroke fordult elő, ezeknek az 5,4%-a történt a legkevesebb, és 3,1%-a a legtöbb csokoládét fogyasztók körében.

Megerősítés

Kilenc különböző, összesen 157809 főn végrehajtott kutatás eredményeinek a szisztematikus elemzéséből kiderült, hogy a legtöbb csokit fogyasztók körében szignifikánsan alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a különböző szív- és érrendszeri betegségek és halálozások előfordulása.

Érdekes, hogy a csokoládét nem evők csoportjának volt a legmagasabb átlagos testtömeg-indexe, az ő körükben fordult elő a legnagyobb arányban diabétesz, és ebben a csoportban volt a legjellemzőbb a fizikai inaktivitás. Másrészt „a magasabb csokoládébevitel magasabb energiabevitellel is járt, kevésbé számít fehérje- és alkoholforrásnak, illetve növeli a zsír- és szénhidrátbevitelt" – írták a kutatók.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!
Facebookon pedig itt talál meg minket!