Vajon hatásosak a természetes szerek a merevedési zavarok ellen? Vagy inkább veszélyesek?

2018.02.05. 04:16

A gyógynövényekből készült, természetes étrendkiegészítőkkel jobb óvatosnak lenni, különösen akkor, ha az interneten készülünk ilyesmit rendelni. Ezek a szerek ugyanis gyakran semmilyen engedélyeztetési procedúrán nem esnek át, így nem tudhatjuk, melyik hatásos, és melyik ártalmas. Több olyan szer is van, amelyeket a merevedési zavarokra felírt gyógyszerek természetes alternatíváinak tartanak, ám akár veszélyes mellékhatásaik is lehetnek.

A gyógynövény-alapú szereket gyakran illetik a „növényi kék gyémánt" névvel. Az eredeti gyógyszer hatóanyaga a sildenafil, amely a foszfodiészteráz-5 ,vagy PDE-5 gátlók csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a foszfodiészteráz-5 enzimet blokkolják annak érdekében, hogy az ne szüntesse meg túl korán a merevedést.

A gyógyszerek sem valók mindenkinek

Mielőtt azonban valaki gyógyszereket kezdene szedni a merevedési zavara kezelésére, át kell esnie egy orvosi vizsgálaton, hogy az orvos eldönthesse, megfelelőek-e számára a potenciazavar kezelésére szolgáló gyógyszerek. Egyes esetekben ugyanis a merevedési zavar egy másik betegség tünete, máskor a betegnek a gyógyszerek mellékhatásaival kellene számolnia. Ilyenkor pedig a merevedési zavar hátterében levő betegséget kell kezelni, vagy egy másik gyógyszert kell felírni.

Bárkivel megeshet - de jobb orvossal tisztázni az okokat!Forrás: Dreamstime

A potenciazavarok kezelésére szolgáló tabletták nem valók mindenkinek.

Sokszor nem használnak azoknak, akik prosztataműtéten estek át, vagy cukorbetegséggel élnek. Ritka esetben akár veszélyesek is lehetnek ezek a gyógyszerek – a komoly mellékhatások veszélye miatt nem szokták őket ajánlani például azoknak a férfiaknak, akik nitráttartalmú gyógyszereket, például nitroglicerint, vagy izoszorbid-mono-, illetve dinitrátot szednek.

Nem tudhatjuk, mi van benne

Aki valamilyen természetes szert választ a merevedési zavar kezelésére, az nem esik át orvosi vizsgálaton, így a kezelés lehetséges hasznát és kockázatát sem tudja mérlegelni. Ráadásul azt sem tudhatja pontosan, mi van a tablettában, amit bevesz. A gyógyszereknek és az étrendkiegészítőknek minden országban megvan a maga engedélyeztetési eljárása, ám az étrendkiegészítők esetében az eljárás általában kevésbé szigorú, mint a gyógyszereknél. Az interneten árult szerek azonban sokszor semmilyen engedélyeztetésen nem esnek át.

Az orvos megtalálja a megfelelő terápiát az idősödő férfiaknak is.Forrás: AFP

Egyes étrendkiegészítők a merevedési zavar kezelésére használt gyógyszerek hatóanyagaihoz hasonló vegyületeket tartalmaznak. Ám számos ilyen szert súlyos mellékhatások jelentkezésével hoztak kapcsolatba, volt, akinél például veszélyesen alacsony vérnyomást okoztak. Más növényi étrendkiegészítőket az Egyesült Államokban azért vontak ki a piacról, mert a csomagoláson fel nem tüntetett, receptköteles összetevőket tartalmaztak, és más, azonosítatlan összetevők is voltak bennük, mégpedig fel nem tüntetett mennyiségben.

Bár a növényi étrendkiegészítőket egyszerűbb beszerezni, egyes esetekben pedig olcsóbbak is, mint a potenciazavar kezelésére használt receptköteles gyógyszerek, nincs garancia sem arra, hogy hatásosak, sem pedig arra, hogy biztonsággal szedhetők. A merevedési zavarokkal küzdők sokkal jobb utat választanak, ha ismeretlen hatóanyagú szerek szedése helyett inkább az orvosukkal egyeztetnek a lehetséges terápiáról.