Aki diétás üdítőt választ, az többet eszik

2018.02.18. 07:20

Valószínű, hogy a light üdítőket fogyasztók feljogosítva érzik magukat arra, hogy többet egyenek.

Az emberek úgy gondolják, hogy elkerülik a fölösleges kalóriákat, ha light üdítőt választanak, de egy kutatás felhívja a figyelmet, hogy azok, akik rendszeresen diétás italokat isznak, gyakran egészségtelen ételekkel kompenzálják az ital alacsony kalóriatartalmát – tehát nem fogynak, hanem akár híznak is.

A vizsgálatban az Illinoisi Egyetem kutatói több mint 22 000 felnőtt amerikai személy étkezési szokását vizsgálták 10 éven keresztül. Ruopeng An közegészségügyi professzor áttekintette a vizsgálati alanyok napi kalóriabevitelét és a „megkívánt" ételek fogyasztását – ezek az élelmiszerek semmilyen nagy csoportba nem tartoznak és alacsony a tápértékük (kevés bennük a szervezet számára hasznos anyag), viszont magas a cukor-, a só-, a zsír- és a koleszterintartalmuk (gondoljunk például a süteményekre és a sült krumplira).

Ha az italban nincs kalória, akkor többet ehetünk, ugye?Forrás: AFP/Christophe Lehenaff

A kutatás a vizsgálati alanyok által fogyasztott öt különbözőféle italra koncentrált: diétás vagy cukormentes italok, cukorral és édesítőszerrel ízesített italok, kávé, tea és alkohol. A kutatásban részt vevők 90 százaléka evett naponta „megkívánt" ételt. A diétás üdítőt és kávét ivók általában naponta kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint az alkoholt és cukrozott italokat ivók, ám a napi kalóriabevitelük nagyobb arányában fogyasztottak „megkívánt" ételeket – olvasható a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban közzétett tanulmányban.

- Ez amiatt lehet, hogy azok, akik diétás üdítőt isznak, feljogosítva érzik magukat arra, hogy többet egyenek, illetve könnyebben nyúlnak a muffin vagy chips után – fejti ki Dr. An. - Vagy talán azért, hogy jóllakjanak, úgy érzik, kénytelenek többet enni ezekből a magas kalóriatartalmú ételekből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK