A nők érzékenyebbek a stressz okozta vérhiányos állapotra

2018.02.19. 10:10

A férfiak és nők nem egyformán reagálnak a stressz kiváltotta ischaemiára (jelentése: szövetek vagy szervek kóros, vérhiányos állapota, amely szöveti elhalást okozhat).

A nőknél mentális stressz esetén nagyobb mértékű a perifériás erek összeszűkülése, míg a férfiak inkább erősebb véráramlással reagálnak a feszültségre. A kutatást vezető Dr. Viola Vaccarino, az atlantai Emory University munkatársa szerint ez igazolja, ami már eddig is ismert volt: a szívkoszorúér-betegséggel élő nők hajlamosabbak a mikroerek működési zavaraira.

Vizsgálat stresszhelyzetben

Amikor a szimpatikus idegrendszer a stressz miatt aktiválódik, az erek testszerte összehúzódnak. Dr. Vaccarino szerint a kutatás adatai azt mutatják, hogy a nőknél ez az összehúzódás jelentősebb, így náluk valószínűbb a szövetek vagy szervek kóros, vérhiányos állapota (ischaemia) kialakulása.

A nől erei rosszabbul reagálnak a stresszre.Forrás: Shutterstock

Dr. Vaccarino és munkatársai, az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című szaklapban 2017. december 21-én publikált tanulmányban 492 férfi és 186 nő esetében vizsgálta a stresszre adott szív- és érrendszeri válasz nemekre jellemző mintázatát. A vizsgálat résztvevők átlagosan 63 évesek voltak, és szívkoszorúér-betegséggel éltek. A résztvevőket egy stresszes helyzet – nyilvános beszéd – előtt és közben a szívizom vérellátását megmutató képalkotó vizsgálattal ellenőrizték.

Jelentős különbségek

Az világosan kiderült, hogy a nők mikrokeringése stressz okozta ischaemia esetén sérülékenyebben reagál a mentális feszültségre. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a szív- és érrendszer fiziológiája és az ischaemiás szívbetegség fiziológiás hatása különbözik a nők és a férfiak esetében. Épp ezért igazolják azokat az ajánlásokat is, amelyek szerint a nőket hangsúlyosabban kellene bevonni a szív- és érrendszeri kutatásokba, és az adatokat nemenként külön kellene kezelni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK