Valódi kockázatot rejt a nyugtalan láb szindróma?

2018.03.08. 04:12

Azoknak a nőknek a körében, akik a láb éjszakai kényszermozgásaival járó, úgynevezett nyugtalan láb szindrómával küzdenek, gyakrabban fordul elő az szív- és érrendszeri eredetű halálozás.

A nyugtalan láb szindrómával együtt élő nők körében gyakoribb a szív- és érrendszeri halálozás, ezért ezt a jelenséget nem tekinthetjük ártalmatlan kellemetlenségnek - ez derült ki amerikai Nurses' Health Study elnevezésű korábbi egészségügyi vizsgálat adatait összesítve, Dr. Xiang Gao, a Pennsylvania State University munkatársa, és kutatócsoportja jelentéséből.

A kutatók szerint a nyugtalan láb szindróma kezelésére léteznek módszerek: a tapasztalatok szerint például a problémával küzdők körülbelül felénél vashiány mutatható ki, így fontos lenne a betegek ferritin-szintjének ellenőrzése, és a vaskészítmények felírása. Ezen kívül minden beteget életmóddal kapcsolatos tanácsokkal kellene ellátni, mivel az egészséges életmód enyhíti a tüneteket.

Van-e kapcsolat?

A Neurology című szaklap internetes oldalán 2017. december 15-én publikált tanulmányban Dr. Gao kifejtette, hogy ez volt az első alkalom, hogy a nyugtalan láb szindrómával (Restless Leg Syndrome, RLS) küzdő nők körében a halálozás okát is vizsgálták. 2013-ban a kutatócsoport már közzétett egy tanulmányt, amely az RLS-ben szenvedő férfiak esetében vizsgálta a bármely okból bekövetkező halálozás gyakoriságát, és a kockázat növekedését mutatta ki, most azonban kifejezetten a nők adatait tekintették át.

Ha a lábak elalvás előtt, az alváshatáron, vagy alvás alatt rángatóznak, rúgnak, akaratlanul mozognak, az emelkedett kockázatot jelent.Forrás: --

Egy korábbi kutatás már utalt rá, hogy a nők esetében kapcsolat lehet az RLS és a sszívkoszorúér-betegség kockázatának növekedése között. Ebben a vizsgálatban szintén a korábbi Nurses' Health Study adatait vették alapul. Dr. Gao kutatócsoportja most két kérdést igyekezett megválaszolni: egyrészt azt, hogy vajon a férfiakhoz hasonlóan a nők körében is gyakoribb- e a bármilyen okból bekövetkező halálozás az RLS-ben szenvedőknél, másrészt pedig van-e kapcsolat a nőknél a nyugtalan láb szindróma és a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulása között.

A háttér még nem ismert

Dr. Gao szerint a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatának növekedése terén nem meggyőzőek az eredmények. Bár az elsődleges elemzés mutatott valamelyes összefüggést a nyugtalan láb szindróma és a halálozási kockázat növekedése között, ez nem volt erőteljes. Miután a kutatók kizárták azokat a nőket, akik az RLS gyakori krónikus társbetegségeiben szenvedtek, az összefüggés erőteljesebbé vált, de az adatok egyelőre nem következetesek.

Forrás: AFP

A szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatának növekedése terén viszont már érdekesebb volt a helyzet: szoros összefüggés mutatkozott ugyanis a nyugtalan láb szindróma és a halálozási kockázat emelkedése között, ez pedig még erősebbé vált a társbetegségekben szenvedők kizárása után. Dr. Gao elmondta, hogy az RLS-ben szenvedők a tapasztalatok szerint gyakran küzdenek társbetegségként magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegségekkel, alvászavarokkal, és sokszor túlsúlyosak, ezek a problémák pedig mind emelik a halálozás kockázatát. Amikor azonban az e betegségekben szenvedők adatait kizárták a vizsgálatból, az összefüggés még mindig szembeötlő volt. Ez pedig arra utal, hogy az RLS önmagában is komoly kockázati tényező – ezt azonban további vizsgálatnak kell megerősítenie.

A jelenség mögött álló mechanizmus egyelőre nem ismert, ám valószínűsíthető, hogy az RLS erősíti a dopaminerg rendszer és az autonóm idegrendszer funkciózavarát, így erőteljesebben aktiválja a szimpatikus idegrendszert, ez pedig szerepet játszhat a jelenség kialakulásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Minél régebbi a diagnózis, annál nagyobb a kockázat

A jelenlegi tanulmányban 57 417, átlagosan 67 éves nő adatait tekintették át, akik a korábbi vizsgálat kezdetén (2002-ben) nem szenvedtek daganatos, vese- vagy szív- és érrendszeri betegségben. A 10 éves követési időszak során 6448 haláleset történt. Amellett, hogy az adatok a nyugtalan láb szindróma és a szív- és érrendszeri eredetű halálozás megnövekedett kockázata közötti összefüggést mutattak, az is világossá vált, hogy minél régebbi volt a nyugtalan láb szindróma diagnózisa, azaz minél régebben élt valaki együtt a betegséggel, annál nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegség rizikója. Az RLS és a daganatos betegségek miatt, illetve más okból bekövetkező halálozás kockázata között azonban az adatok nem mutattak összefüggést.

A kutatók a vizsgálat erősségeként említették a résztvevők nagy számát, a hosszú követési időszakot, a vizsgált halálesetek nagy számát, és a halálozási okokra, illetve a különböző változókra vonatkozó részletes adatok rendelkezésre állását.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!
Facebookon pedig itt talál meg minket!