Ismeretlen okra visszavezethető stroke okoz fejtörést

2018.03.07. 14:04

Egy felmérés szerint az orvosok legalább fele úgy érzi, hogy tájékozatlan abban, hogy miképpen diagnosztizálja és kezelje az ismeretlen okra visszavezethető stroke-ban szenvedő betegeket.

Az Amerikai Szív Társaság és az Amerikai Stroke Társaság által kiadott felmérésből derült ki, hogy a szakterületüktől függően az orvosok 18-49 százaléka bizonytalan abban, hogy mi a legjobb módja az úgynevezett kriptogén (nem meghatározható okra visszavezethető) stroke diagnosztizálásának és kezelésének. A kriptogén stroke esetében nincs vérrög a szívben, nincs embóliaforrás, nem pitvarfibrillál a beteg. Ennek az agyi katasztrófának a kiváltó oka még a kiterjedt vizsgálatok ellenére is rejtve marad.

Stroke, agyvérzés, agyi érelzáródás.Forrás: AFP

A felmérésben 652 neurológust, kardiológust, traumatológust és stroke koordiántort kérdeztek meg az Egyesült Államokban.

Jogos félelmek

A statisztikák alapján megállapítható, hogy a kriptogén stroke-os betegek amiatt aggódhatnak leginkább, hogy az első stoke a legnagyobb rizikó faktora a második stroke-nak, ami már 16-szor valószínűbb, hogy végzetes lesz.

- Az ismeretlen eredetű stroke észlelésének képessége erőteljes befolyással van a második stroke megelőzésére és a betegek túlélésére – mondta Dr. Mary Ann Bauman, az Amerikai Stroke Társaság tanácsadó bizottságának elnöke.

Feltételezések

Az orvosok felismerték, hogy a kriptogén stroke lehetséges okai között a pitvarfibrilláció és a szabálytalan szívritmus csak szakaszosan fordulhat elő, így ezeket nehéz észlelni. Ezért az orvosok nem teljesen biztosak abban, hogy miként lehet a legjobban diagnosztizálni ezt a betegséget – állapítja meg a felmérés.

A kriptogén stroke további lehetséges oka lehet a foramen ovale, ami a szív két pitvara közti nyílás, illetve különböző véralvadási zavarok.- Mindez azért fontos, mert a stroke az ötödik vezető halálok az Egyesült Államokban, és ez a súlyos, tartós rokkantság vezető oka – mondja Dr. Bauman.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK