A normál súlyú hasi elhízás halálosabb, mint a magas BMI

2018.03.10. 11:47

Nagyobb a halálozási kockázata azoknak az embereknek, akiknek normál testtömeg indexük (BMI), de hasi elhízásuk van, mint az általánosan túlsúlyos vagy elhízott, ám hasi súlytöbblettel nem rendelkező embereknek.

Azoknak a normál testtömeg-indexű (18,5-24,9 kg/m2) emberek, akiknek hasi túlsúlyuk van, rosszabbak a túlélési esélyeik, mint a normál hasméretű résztvevők esetében tekintet nélkül a BMI értékre.

A WHO meghatározása szerint azok sorolhatók hasi túlsúlyos embereknek, akiknek a derék/csípő aránya 0,85 vagy nagyobb a nők esetében, és 0,90 vagy nagyobb a férfiak körében.

A 3. Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (1988-1994) 15 ezer résztvevőjének átlagosan 14 éves nyomon követéses vizsgálatán alapuló ijesztő kutatási eredményeket az Annals of Internal Medicine című folyóiratban publikálták Dr. Karine R Sahakyan, PhD és kollégái a Mayo Clinic (Rochester, Minnesota) munkatársai.

- Számítottam rá, hogy a normál súly hasi + elhízás halálozási kockázati tényező lehet a normális BMI-jű, hasi elhízás nélküli állapothoz képest. De az meglepetés volt számomra, hogy ezeknek a személyeknek még a BMI alapján elhízottnak számító személyekhez képest is magasabb a halálozási kockázata – nyilatkozta a Medscape Medical News-nak Dr. Francisco Lopez-Jimenez kutatásvezető, a Mayo Clinic kardiológiai megelőzési igazgatója.

- Ez azt jelenti – tette hozzá -, hogy az orvosoknak mérniük kell a hasi zsírlerakódás mértékét, és ki kell számolniuk a derék/csípő arányt az általános orvosi állapotfelmérés során.

Erről beszélünk!Forrás: Shutterstock

- A testzsír eloszlása fontos szempontja a szív- és érrendszeri kockázat elbírálásának, még a normál BMI-jű személyek esetében is. Akiknek normális a BMI értékük, azoknak hamis biztonságérzetük lehet, ha nem figyelnek a testzsír eloszlására – kommentálta Dr. Lopez-Jimenez.

Normál súly, hasi zsír

A kutatásban 7 249 férfi és 7 935 nő vett részt. Az átlagos 14 éves nyomon követési időszak alatt összesen 3 222 haláleset fordult elő, és ebből 1 404-et okozott szív- és érrendszeri betegség.

Az adatok elemzése során kiderült, hogy a derék/csípő arány nagymértékben összefüggött a halálozással, míg a BMI érték nem.

Azok a férfiak, akik normál súlyúak, de centrálisan elhízottak voltak 87%-kal magasabb halálozási kockázattal rendelkeztek, mint a hasonló BMI értékű, ám centrálisan nem elhízottak, és a pocakos férfiaknak kétszer akkora volt a halálozási kockázatuk, mint a túlsúlyos vagy elhízott, de nem pocakosoknak.

A normál súlyú és centrálisan elhízott nőknek 48%-kal volt magasabb a halálozási kockázatuk, mint a hasonló testtömeg-indexű, de pocak nélkülieknek, 40%-kal volt nagyobb ugyanez az érték a túlsúlyos és nem pocakosakhoz képest, míg az elhízott és nem pocakosakhoz képest a halálozási kockázat 32%-kal növekedett a nők körében.

Ha a vizsgálat megkezdése utáni 6 hónapon belüli haláleseteket kizárták az elemzésből, és csak a szív- és érrendszeri halálozásokat vizsgálták, ugyanez jött ki: a centrálisan elhízott, de egyébként normál súlyú nőknek és férfiaknak egyaránt magasabb volt a szív- és érrendszeri halálozási kockázata, mint a centrálisan nem elhízott, de ugyanakkora BMI értékűekének.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!
Facebookon pedig itt talál meg minket!