Kivédhető lenne a fiatal korban bekövetkező hirtelen szívleállás

2018.03.19. 04:21

A fiatal korban bekövetkező hirtelen szívleállás kapcsolata szorosabb lehet az elhízással, mint a sporttal. Az Oregon állambeli Portlandben vizsgált 5-34 évesek körében bekövetkezett hirtelen szívleállásos esetek 39 százalékában a fiatal elhízott volt, míg csak 14 százalékában végzett a szívmegállás idején valamilyen sporttevékenységet.

Dr. Resmy Jayaraman, a Los Angeles-i Cedars Sinai Medical Center munkatársa, a kutatás vezetője szerint ez az első olyan vizsgálat, amelyben a fiatalok esetében mérik fel a hagyományos szív- és érrendszeri rizikófaktorok hatását. Ezek között a fiatalok között ugyanis ötből háromnál kimutatható egy vagy több hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényező, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a magas vérzsírszint vagy a dohányzás,ez az arány magasabb volt a kutatók által vártnál.

A rizikófaktorokat kezelni kell!

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy ha ezeket a szív- és érrendszeri rizikófaktorokat kezelik, akkor kivédhető a fiatal korban bekövetkező hirtelen szívleállás.
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a sporttal kapcsolatos hirtelen szívleállásos esetek csak az összes eset 15 százalékát tették ki, ráadásul amennyiben ez bekövetkezett, az érintettek nagyobb eséllyel élték túl az esetet, mivel annak voltak tanúi. Az azonban egyelőre nem világos, miért csak az érintett fiatalok valamivel több, mint 40 százaléka részesült a sportpályán szakszerű újraélesztésben – ennek az aránynak 100 százaléknak kellene lennie.

Forrás: pixabay.com

Az a tény, hogy a hirtelen szívleállást elszenvedő elhízott betegek egyharmadánál a szívkoszorúér-betegség volt a feltételezhető kórok, arra utal, hogy szükség van az időben történő beavatkozásra – mind az elhízás, mind pedig a vele kapcsolatos komplikációk terén.

Az újraélesztés segíthet!

Már eddig is ismert volt, hogy a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel, például elhízással és magas vérnyomással élő fiatalok esetében magasabb a későbbi megbetegedések és halálozás kockázata. Az azonban egyelőre nem volt világos, hogy a hirtelen szívleállást elszenvedő fiataloknál is tapasztalhatóak-e ezek a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, voltak-e figyelmeztető tüneteik, vagy a sport váltotta ki a szívleállást.

Ennek kiderítésére a kutatók a 2002 és 2015 között Portlandben (az Oregon állam) bekövetkezett valamennyi szívleállásos eset adatait vizsgálták. A 3775 szívleállásból 185 (az összes eset 5 százaléka) következett be 5 és 34 év közötti életkorú személyeknél. A fiatal kori szívleállások közül 26 eset (14 százalék) volt kapcsolatba hozható sporttevékenységgel. Ezekben az esetekben a szívleállás a legfiatalabb korosztálynál (18 év alattiaknál) egy órányi sporttevékenység, például baseball, túrázás, lovaglás, sziklamászás vagy úszás folyamán következett be (mindegyik sportra egy konkrét eset jutott). A sporthoz kapcsolható esetek 42 százalékában és a sporthoz nem kapcsolható esetek 32 százalékában végeztek az illetőn újraélesztést a jelenlevők, de jellemző volt, hogy akit a sportpályán ért a szívleállás, azok esetében nagyobb eséllyel volt sikeres az újraélesztés, és nagyobb eséllyel élték túl az esetet.

Forrás: Shutterstock

A kutatók megjegyzik, hogy a szívleállás által érintett fiatal korosztályban is viszonylag gyakori a cukorbetegség (9%), a magas vérnyomás (15%), a dohányzás (25%), 22 százalékuk pedig túlsúlyos, míg 40 százalékuk elhízott volt.

Kevés a figyelmeztető jel

A vizsgálatot végző orvosok szerint a szívleállás leggyakoribb oka az hirtelen aritmiás szívhalál (31%), a szívkoszorúér-betegség (22%) és a hipertrófiás kardiomiopátia (14%). Csupán az érintettek 29 százalékának voltak figyelmeztető tünetei – ez meglehetősen ijesztő, hiszen a középkorú érintettek legalább felénél előzetes tünetek figyelmeztetnek a közelgő bajra.

A kutatók szerint ez a tanulmány felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára, amely túlmegy az egyszerű sportorvosi vizsgálatokon, és amelyet rutin szerűen lehetne alkalmazni a gyerekek és a fiatal felnőttek esetében. A hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezők, például a dohányzás a túlsúly, a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint szűrése és kezelése jelentős hatással lehetne a fiatal korosztályban bekövetkező hirtelen szívleállásos esetek megelőzésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK