Az influenzaoltás csökkenti a halálozási kockázatot

2018.03.21. 04:11

A szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében az influenza elleni védőoltás mind az influenzaszezonban, mind pedig azon kívül jelentősen csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatti kórházi ápolás kockázatát – erre a következtetésre jutott egy japán kutatás.

Öt tanulmány adatait elemezték

Az influenza elleni oltás csökkentette az influenzaszezon idején bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát 48 százalékkal, míg az év bármely más időszakában bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát 21 százalékkal. A szív- és érrendszeri problémák miatti kórházi ápolás kockázata 22 százalékkal esett vissza az oltottak körében.

A kutatók öt vonatkozó, megfigyelésen alapuló vizsgálat adatait elemezték: ezekben összesen 78 882 idősebb, szívelégtelenségben szenvedő beteg vett részt. A betegek kora átlagosan 64-75 év volt, a követési időszak pedig 1-4 évig tartott.

A szívbetegségben szenvedők Magyarországon minden évben ingyen kapnak oltást.Forrás: BSIP/MAY / BSIP/May

Dr. Fukuta szerint a jelenlegi tanulmány az első, amely az influenza elleni védőoltásnak a szívelégtelenségben szenvedő betegek halálozásának kockázatára gyakorolt hatását vizsgálja. A kutató szerint feltűnő volt, hogy az elemzett korábbi kutatásokban az influenza ellen beoltottak aránya 26 és 86 százalék között váltakozott. Ez valószínűleg a szívbetegek influenza elleni oltására vonatkozó ajánlások korlátozottságából fakadt.

A Heart Failure Society of America a szívelégtelenségben szenvedő páciensek évenkénti influenza elleni védőoltását javasolja, amennyiben nem állnak fenn ismert ellenjavallatok. Az American College of Cardiology és az American Heart Association a szív- és érrendszeri betegek számára szintén az évenkénti oltást ajánlja, külön azonban nem tér ki a szívelégtelenségben szenvedőkre.

Hidekatsu Fukoya, a japán Nagoyai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint az eredmények alátámasztják az influenza elleni oltásnak a szívbetegek körében történő széles körű alkalmazását. Fukuta március 11-én ismertette vizsgálatának eredményét az American College of Cardiology 2018-as tudományos ülésén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK