Végre elérkezett az édességszeretők ideje!

2018.04.03. 04:10

Végre elérkezett az édességszeretők ideje? Kwok és munkacsoportja a csokoládéfogyasztás és a későbbi koszorúér-betegség, illetve stroke kapcsolatát vizsgálta egy 20 951 résztvevő adatait tartalmazó adatbázis felhasználásával.

Az átlagos követési idő nagyjából 12 év volt, amely alatt 3013-an (14,4%) szenvedtek el kardiovaszkuláris eseményt. A napi átlagos csokoládéfogyasztás a kérdőívek alapján 4,6 grammnak bizonyult.

A vizsgálat eredményei alapján a nagyobb mértékű csokoládéfogyasztás szignifikánsan alacsonyabb kardiovaszkuláris rizikóval járt együtt. A vizsgált szív- és érrendszeri kórképek előfordulása, illetve a halálozás és a csokoládéfogyasztás között szignifikáns dózis-függő összefüggést mutattak ki.

A munkacsoport ezt követően 9 vizsgálat eredményei alapján 157 809 beteg adatait elemezte, és ez is alacsonyabb szív- és érrendszeri rizikót igazolt a csokoládéfogyasztás mellett.

Az eredmények értékelésekor azonban mindenképp számolni kell a kérdőíves módszer korlátaival: a saját bevalláson alapuló csokoládéfogyasztási adatok nem feltétlenül tükrözik a valóságot – különösen a nők és az elhízott résztvevők körében számolhatunk az elfogyasztottnál kevesebb mennyiség bevallásával.

A fekete csokoládé a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát is rendkívüli mértékben növeli – ezt amerikai kutatók publikálták az European Heart Journal című szaklapban.

Az étcsoki a nyerő!Forrás: shutterstock.vom

Kiderült, hogy az étcsoki hatásosan csökkenti a vérnyomást is. Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét.

Egészségvédő célzattal csak a 70–80% kakaóvaj tartalmú csokoládét érdemes eszegetni, és naponta csak egy kockányit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK