Az alacsony vérnyomás sem mindig egészséges!

2018.04.04. 04:08

Egy dél-koreai kutatás szerint az alacsony vérnyomás növelheti az öngyilkos gondolatok veszélyét, és ez a hatás már a 100 Hgmm alatti szisztolés vérnyomásérték (a vérnyomás két száma közül az első) alatt megmutatkozhat.

Korábbi kutatások is utaltak arra, hogy az alacsony vérnyomás összefüggésben állhat bizonyos neuro-pszichológiai problémákkal, például a depresszióval és a szorongással. Az alacsony vérnyomás, és a szuicid gondolatok esetleges összefüggését azonban még nem vizsgálták, pedig az öngyilkos gondolatok világosan jelzik a negatív pszichés állapotot. Dr. Sung-il Cho, a Szöuli Nemzeti Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője úgy véli, hogy az alacsony vérnyomásnak az egészségre gyakorolt hatását a mentális egészségre gyakorolt hatást is figyelembe véve kellene megállapítani. A kutatás eredményét március 1-én publikálták a BMS Public Health című szaklapban.

A nőknél gyakoribb

A kutatók 10 708 felnőtt adatait elemezték, akik 2010 és 2013 között részt vettek a Koreai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Kutatás elnevezésű felmérésben. A résztvevőket arról is megkérdezték, hogy az elmúlt évben érzett-e hajlandóságot az öngyilkosságra, vagy fontolgatta-e az öngyilkosságot. Az öngyilkosságra való hajlandóság a nőknél gyakoribb volt, mint a férfiaknál (12,9 százalék szemben a 7,8 százalékkal) és a 70 éven felülieknél (20,8 százalék).

140/80 - ez az ideális.Forrás: Shutterstock

A kutatók négy csoportra osztották az alacsony vérnyomással élőket: 110, 100 95 és 90 Hgmm alatti szisztolés vérnyomással élőkre. Míg a normál vérnyomásúak 10,8 százaléka tapasztalt szuicid gondolatokat, addig a 100 Hgmm alatti szisztolés vérnyomással élők csoportjában ez az arány 12,5 százalékra, 95 Hgmm alatt 13,7 százalékra, 90 Hgmm alatt pedig 16,6 százalékra nő. Miután az adatokat nem, kor, testtömegindex, összkoleszterinszint, a háztartás jövedelme, iskolai végzettség, családi állapot, dohányzás, alkoholfogyasztás és a nem és kor közötti interakció szerint korrigálták, az öngyilkos gondolatok valószínűsége jelentős emelkedést mutatott a 100, 95 és 90 Hgmm alatti szisztolés vérnyomással élők csoportjában. A cukorbetegség, stroke, miokardiális infarktus illetve angina pectoris, valamint a depresszió, mint változók figyelembe vétele csak nagyon kis hatást gyakorolt ezekre a kapcsolatokra. A magas vérnyomást megelőző állapot és a magas vérnyomás sem mutatott kapcsolatot az öngyilkos gondolatokkal.

Nemcsak a magas vérnyomás lehet veszélyes

Míg a magas vérnyomást megelőző állapotot a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kockázati tényezőként tartják számon, ez az állapot a mentális egészséget nem befolyásolja negatívan.

Forrás: AFP/Photononstop/Xavier Richer

Az alacsony vérnyomás másfajta egészségügyi kockázatokat rejt magában – Dr. Cho és kutatócsoportja most megkérdőjelezte azt a korábbi felfogást, amely szerint a mentális egészség szempontjából is az alacsony vérnyomás lenne a jobb. A kutatás ugyanakkor nem tudott oki kapcsolatot bizonyítani az alacsony vérnyomás és az öngyilkos gondolatok között. Korlátai ellenére azonban a kutatás alátámasztja azokat a korábbi vizsgálatokat, amelyek kapcsolatot feltételeztek az alacsony vérnyomás és a pszichológiai tünetek, például a depresszió és a szorongás között, és azt a teóriát támogatták, amely szerint a vérnyomás hatással van az érzelmekre és a fájdalomérzetre. Ahhoz azonban további kutatásra van szükség, hogy kiderüljön, milyen biológiai mechanizmusok állnak a vérnyomás és az öngyilkossági gondolatok kapcsolatának hátterében.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!