LUCAS mentett életet Pestlőrincen

2018.04.11. 04:11

LUCAS, a mellkaskompressziós eszköz mentett életet Budapesten. 

Embert próbáló mentési feladathoz riasztották a pestlőrinci esetkocsit a napokban - írják az OMSZ Facebook oldalán.

Egy férfi mellkasi panaszokat jelzett, majd a háza udvarán összeesett. Szomszédja értesítette a mentőket, aki a mentőegység megérkezéséig a mentésirányító telefonos instrukciói alapján megkezdte a férfi újraélesztését. A rövid idő alatt érkező esetkocsi személyzete folytatta az újraélesztést, mely során a speciális mellkaskomprimáló eszköz, a LUCAS is alkalmazásra került. A Lucas technológia lényege, hogy a mellkasi kompressziókat ember helyett egy eszköz végzi fáradhatatlanul, így az lényegesen egyenletesebb (percenként 100 lenyomás), pontosabb mértékű (4-5 centi mély), ráadásul akár szállítás közben is alkalmazható!

A mellkasi kompressziós rendszer szállítás közben is képes végezni az újraélesztéshez szükséges mellkasnyomást.Forrás: LUCAS - JOLIFE AB

A speciális, emberi erő nélküli mellkaskompressziós eszközről itt láthatnak egy rövid videót:

A beavatkozás során látható volt, hogy nagy valószínűséggel szívinfarktus okozta a keringésmegállását, és ez a helyszínen gyógyszerekkel nem lesz kezelhető.

Az esetkocsi orvosa felvette a kapcsolatot a Szív- és Érgyógyászati Klinikával, majd folyamatos újraélesztés közben az intézet haemodynamikai laborjába szállították a beteget. Kevesebb mint egy órával a keringésmegállást követően életmentő szívsebészeti beavatkozást, majd szívkatéterezést végeztek a betegen a szívcentrum szakemberei. A beavatkozások ideje alatt a mentőegység komprimáló eszköze biztosította a folyamatos, jó minőségű mellkaskompressziókat.

Országos Mentőszolgálat esetkocsija - a kép illusztráció.Forrás: Országos Mentőszolgálat

Közel két és fél órás újraélesztés és az időben megkezdett életmentő beavatkozások hatására a férfi szívműködése visszatért!

Mielőbbi felépülést kívánunk, bajtársainknak gratulálunk! - olvasható az Országos Mentőszolgálat Facebook oldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK