Rendetlenkedik a szíve? Pajzsmirigy túlműködés is okozhatja!

2018.04.14. 07:07

Olykor mindenkivel előfordul, hogy kisebb szívproblémákkal küzd - ezek közül a leggyakoribb az extra ütem (extrasystole). Komolyabb problémát az ún. pitvarfibrilláció okoz, mely a felnőttek körében az egyik leggyakoribb szívműködési zavar.

Pitvarfibrilláció - ütemhiba a szívben

A pitvarfibrilláció lényegében a szív működésének ütemében bekövetkező változás, melynek során a pitvarok 300-400-szor húzódnak össze percenként. Nagy veszélye, hogy ekkor sokkal könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök, így gyakori, hogy stroke-hoz vagy tüdő embóliához vezet a probléma. A pitvarfibrilláció okozhat tüneteket (légszomj, mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés), de lehet tünetmentes is - ebben az esetben csak orvosi vizsgálat során derül fény az állapotra – hívja fel a figyelmet Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Forrás: Pixabay.com

A pitvarremegésre több tényező is hajlamosít, leggyakrabban magas vérnyomás, cukorbetegség, más szívprobléma, illetve pajzsmirigy túlműködés is vezethet a kialakulásához.

Az egyik fő hajlamosító faktor - pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködése igen sok tünetet okozhat. Leggyakrabban normál étkezés melletti fogyásról, idegességről, alvászavarról, hasmenésről, menstruációs zavarokról és magas pulzusszámról panaszkodik a beteg.

Tanulmányok szerint a pajzsmirigy túlműködés mindemellett megemeli a pitvarfibrilláció rizikóját is. A British Medical Journal című lapban közzétett eredmények szerint a korai stádiumú hyperthyreosisban szenvedő betegeknél a pitvarremegés kockázata 30 százaléknál nagyobb, míg, ha nincs pajzsmirigy túlműködés, akkor ez csupán 12 százalék.

Gubucz István főorvos a sürgősségi strokeellátást segítő angiográfiás (DSA) készülékkel készít 3 dimenziós felvételt az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben 2013. december 16-án.Forrás: MTI/Kallos Bea

Éppen ezért hívják fel az orvosok a figyelmet a pajzsmirigyzavar mielőbbi kezelésére, ugyanis - mint látható - nem csak kellemetlen panaszokat okozhat, de megnöveli az életveszélyes állapotok megjelenésének rizikóját is. Az orvosok azt is hangoztatják, hogy ezen betegek rendszeresen vegyenek részt szűréseken, melyek során fény derülhet a tünetmentes pitvarfibrilláció meglétére is, hiszen azt is kezelni szükséges!

A pajzsmirigy túlműködés kezelése

A pajzsmirigy túlműködés meglétére az alacsony TSH, valamint a megemelkedett T3/T4 szint utal. Ekkor az orvos ellenőriztetheti továbbá az ATPO értékét is, melynek magasabb koncentrációja kóros autoimmun folyamatokra utal - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. A szakértő hozzátette, hogy ezen kívül szükség van még a szerv ultrahangos és izotópos vizsgálatára is, ugyanis a túlműködést okozhatják Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája hormontermelő göbök, illetve strúma is - ez esetben előfordulhat, hogy jódizotópos kezelésre, esetleg műtétre van szükség! Egyéb esetekben gyógyszeres kezelés is elegendő lehet.

A Szívderítő rovat további cikkei
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!
Facebookon pedig itt talál meg minket!