A túl sok munka szívbetegségekhez vezethet

2018.04.20. 10:50

Az okok összefüggésben lehetnek a stresszel, a fizikai inaktivitással és a nagyobb alkoholfogyasztással is.

Ha a két végéről égetjük a gyertyát, az imponálhat a főnökünknek, de ezért feláldozhatjuk az egészségünket.

A The Lancet című folyóiratban publikált tanulmány szerint erős kapcsolat van a hetente 55 óránál többet dolgozó személyek és a szív- és érrendszeri megbetegedések között. Azoknak, akik ilyen sok időt dolgoznak, 33 százalékkal nagyobb a stroke és 13 százalékkal nagyobb a szívkoszorúér-betegség kockázata azokhoz képest, akik az átlagos 35-40 órát dolgoznak hetente.

A túlmunka és a stressz komoly szívbetegségek okozója lehet.Forrás: Shutterstock

A University College London kutatói 42 tanulmányt néztek végig, európai, amerikai és ausztrál személyek ezreit éveken keresztül követő vizsgálatok alapján. Az eredmények még akkor is érvényesek voltak, ha megvizsgálták a demográfiai változókat – életkor, nem, társadalmi és gazdasági állapot – és az egészséges életmód jellemzőit – a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a fizikai aktivitás mértékét.
Az általános túlmunkának, még akkor is, ha ez nem éri el a vizsgált csoportban a maximális 55 órát, hátrányos egészségügyi hatásai vannak. 41-48 óra heti munka 10 százalékkal nagyobb stroke kockázattal jár, míg a 49-54 óra heti munka már 27 százalékkal növeli meg az agyi katasztrófák kockázatát.

A kutatók nem biztosak abban, hogy mi okozza ezt az összefüggést, de néhány lehetséges okot megjelöltek. A hosszú ideig tartó munka jellemzően összekapcsolódik néhány egészségi kockázattal járó szokással, mint például az esti, stresszoldásnak szánt gyakori alkoholfogyasztással és az órákon keresztül tartó üldögéléssel.Ezek a tényezők a hosszú ideig tartó, jelentős túlmunka okozta stresszel kombinálva a stroke vagy a szív- és érrendszeri betegségek tökéletes receptjei lehetnek – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Előzze meg velünk a szívbetegségeket!
Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? A rovat további cikkeit ide kattintva éri el!
Facebookon pedig itt talál meg minket!