Hogyan dobog a szívünk?

2018.04.26. 10:04

Ugye, hogy rengeteget hallgatjuk magunk vagy mások szívdobogását? Az egyik legszebb zene ez. De mi okozza a hangot? Hogyan ver a szívünk?

A szív tulajdonképpen egy ütemesen mozgó izom, amelynek az a feladata, hogy folyamatosan pumpálja a vért a testünkben. Ahhoz, hogy a vér áramlása megfelelő legyen, a szívben négy billentyű nyit és zár precíz sorrendben.

Két szívbillentyűnk a véráramlást a felső üregekből (pitvarokból) az alsó üregekbe (kamrákba) irányítja. A két másik billentyű a vért a kamrákból továbbítja a tüdőbe és a testbe. Ahogy ez a négy billentyű nyit és zár, úgy hallunk két jól elkülönülő „szívhangot", szívdobbanást: tadam-tadam. 

Egy kis anatómia

A vér útja így néz ki: a szervezetből visszatérő oxigénszegény vér megtölti a jobb pitvart. Ez ekkor összehúzódik és átpumpálja a vért a háromhegyű billentyűn a jobb kamrába. Ekkor a jobb kamra húzódik össze és átpumpálja a vért a tüdőverőér-billentyűn a tüdőartériába. A tüdőartéria pedig elszállítja a vért a tüdőbe, hogy ott újra oxigéndússá váljon.

Forrás: pixabay.com

Amikor a vér felvette az oxigént, akkor a tüdőből visszatérve a vér belép a bal pitvarba. Ez átpumpálja a vért a kéthegyű billentyűn a bal kamrába. Ekkor a bal kamra is összehúzódik és az aortabillentyűn át az aortába pumpálódik át a vér. Így tovább halad a testbe.

A billentyűk szabályozása

Sajnos előfordulnak billentyűbetegségek, amik miatt rendellenes lesz a vér áramlása.
Például ha deformált vagy sérült a billentyű, akkor az nem zár megfelelően, így a vér visszaszivároghat. Ezt nevezzük billentyűelégtelenségnek.

szívritmusForrás: Pixabay.com

Ha a szívben visszaszivárog a vér, akkor kevesebb oxigéndús vér tud a testben keringeni, ami miatt a szívnek többet kell dolgoznia, hogy megfelelő legyen az oxigénellátás. Ha ezt nem kezelik megfelelően, akkor a billentyűelégtelenség szívkárosodáshoz vagy további billentyűkárosodáshoz vezethet.

Ki (mi) vezérli a szív működését?

Hozzászoktunk, hogy a szívünk magától ver, semmit nem kell tennünk ennek érdekében. De miért dobog folyton és miért lassabb vagy gyorsabb időnként?
A szívverésünket elektromos jelzések stimulálják, melyek a szívben futó specifikus idegpályákon haladnak végig.
Ezek az impulzusok a szinuszcsomóból (SA csomóból) indulnak ki, mely a jobb pitvar fölött helyezkedik el.
Az ingervezető rendszer a szívverést a normális tartományban - percenként 60 és 100 ütem között - tartja. Előfordul, hogy például szívkárosodás vagy betegség miatt a szívverés abnormálissá válik, szabálytalan ritmusú lesz. Ez akár életveszélyes állapot is lehet. Ha az állapot nem rendezhető, akkor pacemaker beültetésére lehet szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK