A felismert hipertóniás betegek több mint fele rossz kezelést kap

2018.05.17. 04:10

A magasvérnyomás az egyik leggyakoribb rizikótényező, mely a legfőbb oka a szív-érrendszeri megbetegedéseknek és halálozásnak. A szívbetegségek a fejlett országokban vezetik a halálozási statisztikákat, és ennek hátterében részben a fel nem ismert, nem jól kezelt hypertonia áll. Egyes adatok szerint évente 10 millió ember hal meg világszerte a magasvérnyomás következtében! Sajnos nagy részük nem is tud arról, hogy magas a vérnyomása!

Magyarországon folyamatosan emelkedik a hypertoniások száma, jelenleg közel 4 millió hypertoniással kell számolnunk, és mivel hosszú ideig tünetmentes marad ez az állapot, nem túlzás "néma gyilkos"-nak nevezni!

Sokan nem tudnak róla, emiatt minden felnőtt embernek fontos lenne megismernie a vérnyomását. Ezt a célt szolgálja a Május a Vérnyomásmérés Hónapja kampány is, melynek célja olyan emberek vérnyomását megmérni, akiknek egy éven belül (vagy még soha életében) nem történt vérnyomásmérés. 

Prof. Dr. Kiss István
Fotó: Kovács Attila
Forrás: Semmelweis Egyetem

Ezen a ponton kell megemlékeznünk Kiss István professzor úrról, aki a Magyar Hypertonia Társaság korábbi elnöke volt, az említett kampányok legfőbb mozgatója, aki nagyon sokat tett a magyar hypertoniás betegekért - hosszú betegség után az elmúlt héten elhunyt.

Dr. Kiss István a magyar hypertonia, nephrologia és geriátria szakterületének kimagasló egyénisége volt, és e szakterületeken maradandót alkotott. Szakkönyvei a magyar klinikai orvostudomány alapművei között szerepelnek.

Számos kitüntetése közül kiemelendő a Batthyány-Strattman emlékérem, MOTESZ-díj és több szakmai kitüntetés.

Mennyi a normális vérnyomás? ÉLJEN 140/90 Hgmm alatt! hangzott el évekkel korábban a szlogen, és valóban, jelenleg ez a normális vérnyomás felső határa Európában. Ugyanakkor a 130-140 Hgmm közöttiek se legyenek nyugodtak, már ebben a kategóriában is célszerű fokozottan ellenőriztetni a vérnyomást és bizonyos nem-gyógyszeres "beavatkozások" segítségével egészségesebb életmódra áttérni (dohányzás elhagyása, rendszeres testmozgás, testsúlycsökkentés, szívbarát étrend).

Forrás: Science Photo Library/Tek Image

Hazánkban a jól beállított hypertoniások aránya alig éri el a 45%-ot, Tolna megyében (a szerző kardiológus, hypertonia-specialista a Tolna Megyei Balassa János Kórházban dolgozik) azonban még ennél is rosszabb a helyzet, mindössze 26%-os az aránya a jól beállított betegeknek, teendőnk tehát van bőven! Kórházunkban tavaly óta működik egy Hypertonia Ambulancia, ahol hypertonia szűréssel és gondozással foglalkozunk!

Ismerje meg vérnyomását, menjen el szűrővizsgálatokra, éljen mindenki egészségesebben, mert a "néma gyilkos" nem ismer kegyelmet!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK