A macska csökkenti a szívroham kockázatát

2018.05.26. 07:12

Gondoskodni valakiről - pláne, ha az a négylábú Ön nélkül halálra lenne ítélve – meghosszabbítja a gazda életét is!

Tudta Ön, hogy ha macskája van, akkor csökkenhet a szívroham kockázata? Ezt a minneapolisi University of Minnesota's Stroke Institute kutatói bizonyították egy 10 évig tartó, több mint 4000 amerikai személyen elvégzett kutatással.

A 10 éves nyomon követési időszak után a macskatulajdonosok körében 30 százalékkal alacsonyabb volt a szívinfarktus okozta halálesetek kockázata a macska nélkül élőkhöz képest. Ez a mérsékeltebb szívritmusnak, a kisebb stressz-szintnek és az alacsonyabb vérnyomásnak volt köszönhető. A halálos szívroham esélyének 30 százalékos csökkentése pedig egyáltalán nem vicc!

Ha a macskánkkal játszunk, akkor az agy szerotonin és a dopamin szintje is emelkedik, aminek köszönhetően csökken a stressz, a test harmonikus, ellazult állapotba kerül, és stabilizálódik az immunrendszer.

Nélkülünk meghalna!

Ennél is erősebb érzelmi és fizikai hatásokat vált ki, ha olyan állatot gondozunk, aki nélkülünk életképtelen lenne. Amikor valaki elárvult állatkölyköket fogad be és anyjuk helyett eteti, tisztogatja és szocializálja őket, akkor olyan erős érzelmi kapocs alakul ki közöttük, amely az oxitocin szintet emeli - ami igen jótékony hatású.

Mindy cica (a képen Barbarával, a gazdijával) a hypoplasiája miatt nem tud rendesen mozogni, hendikepes. Ott lesz vasárnap a világ első hendikepescica-kiállításán.Forrás: Mindy gazdái

A fontosság, nélkülözhetetlenség érzését adja, a tudatot, hogy kevesen vállalnak ilyen felelősségteljes feladatot. Ugyanez igaz akkor is, ha valaki olyan állatot fogad örökbe, aki hendikepes, fogyatékossággal (vakság, mozgásszervi problémák) született vagy sérülés miatt lett vak, amputált... Az ilyen házikedvenc érzi, hogy a befogadója nem mindennapi feladatra vállalkozott és a maga módján meghálálja  a törődést, szeretetet. 

Matyika és Marcika - vak, 8 hónapos, ivartalanított házicica kandúrkák - a kiállítás résztvevői ők is.
A világon elsőként Magyarországon rendeznek szépségversenyt sérült cicák számára!

Testi fogyatékkal és/vagy mozgássérültként élő cicák és gazdáik vesznek részt vasárnap a világ első cica paralimpiáján Budapesten, ahol szakértő bíró fogja értékelni a macskákat. A gazdák megtapasztalhatják ugyanazt a figyelmet és profi bírálatot, melyet a klasszikus cicaszépség-versenyeket lehet látni, és minden cica nyer valamit a megmérettetésen!

Részletek itt olvashatók!

A kutatás eredményeként a további megállapításokat tették:

  • A kisállatok gazdái kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint akiknek nincs állatuk.
  • A kisállattal élőknek alacsonyabb a triglicerid- és koleszterinszintje azokhoz képest, akiknek nincs házi kedvencük.
  • Azok az állattartók, akiknek szívrohamuk volt, hosszabb a túlélési idejük azokhoz képest, akiknek nincsen kisállatuk.
  • A 65 éven felüli kisállattartók százalékkal kevesebb alkalommal látogatják az orvosukat, mint azok, akik nem tartanak állatot.
  • A macskák jelenléte stresszes munkakörben is javítja az élettani paramétereket, csökkenti a vérnyomást és lassítja a pulzust.

Az állatokkal, például macskával való interakció növeli a környezetünkben lévők felé fordított bizalmat, csökkenti az agressziót, növeli az empátiát. Ez derült ki a Frontiers of Psychology című folyóiratban publikált tanulmányból.

Shába elveszítette az összes fogát, ő is ott lesz a kiállításon.Forrás: Shába gazdái

A szerzők azt a következtetést vonják le, hogy: mivel az oxytocin szintünket emelik a kisállatokkal való kapcsolatunk, ezért empatikusabbak és kedvesebbek leszünk. Mivel jól tudjuk, hogy nem okoznak feszültséget a környezetünkben élő állatok, ezért nyugodtabban vagyunk a társaságukban.Tény, hogy az agyunknak azok a területei, amelyek az öntudatos vagy a feszült helyzetekben aktiválódnának, teljes nyugalmi állapotba kerülnek, ha állatok társaságában vagyunk.
Úgy tűnik, a stresszes életmóddal való eredményes küzdelem kiváló eszközei lehetnek a macskák. Mérsékelik a depressziót, az idegességet és a stresszt, így a macskák jó hatással vannak szívünk egészségére is.