Szombaton Szekszárdon ingyenes szűrések, közös sportolás, tanácsadás lesz

2018.05.31. 04:38

Segítséggel, támogatással könnyebb a dfohányzásról leszokni - ezért szombaton Szekszárdon egy egész napot szentelnek ennek a témának.

Gyakorló kardiológusként nagyon nagy veszélynek látom a dohányzást, hiszen a lakosság körülbelül 30%-a dohányzik napi rendszerességgel (Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakértőinek jelentése szerint a dohányzási gyakoriság a 2003-ban mért 34%-ról 2014-re 28%-ra csökkent. A férfiak 34%-a, a nők 22%-a dohányzik)!

Különösen elszomorító, hogy ijesztő, hogy a középiskolákban, sőt a még fiatalabbak körében is sokan dohányoznak – megteremtve a lehetőségét a 2-3 évtized múlva bekövetkező szívrohamnak vagy agyi érkatasztrófának! Ami még jobban elkeserít, hogy nem jelentenek kivételt ez alól az egészségügyi dolgozók, szakemberek, ápolónők, de még az orvosok sem! Pedig nekünk és a pedagógusoknak kellene leginkább jó példával elől járnunk annak érdekében, hogy a felnövekvő generáció egészségesebb, hosszabb életet élhessen.

Forrás: Thinkstock

A jól hangzó központi intézkedések, a pusztán tiltáson alapuló rendszabályok nyilvánvalóan nem érik el a céljukat, én magam sokkal inkább hiszek a felvilágosítás, a meggyőzés módszerében. Éppen emiatt határoztuk el kollégáimmal, hogy a No Tobacco Day (mely dátumra pontosan május 31-ére, ezúttal hétköznapra esik) nemzetközi programjához csatlakozva hagyományteremtő jelleggel megszervezzük 2018. június 2-án a Dohányzásmentes Világnapot, melynek helyszíne Szekszárd központjában a Prométheusz Park, illetve a Garay János Gimnázium udvara és díszterme. Egyébként évente hazánkban egy "szekszárdnyi" ember életét követeli közvetlenül a dohányzás (30-35.000 megelőzhető halálesetről van szó)!

A TEVAgy a hős! újraélesztési tréning és bemutató során a laikus életmentés rejtelmeiről, fogásairól hallhatnak az érdeklődők. A lakosságnak szóló rövid előadásokat tartanak orvoskollégáim, dr. Kis Ernő kardiológus és dr. Böcskei Renáta pulmonológus, a szív-érrendszeri, légzőszervi, daganatos betegségek és a dohányzás összefüggéseiről, illetve arról a csapdáról, amit dohányzás okozta nagyon erős szomatikus és pszichés függés hoz létre (dr. Pócs Dávid, a Szegedi Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársa).

Forrás: AFP

Egy addig dohányzó, majd infarktusa után kezelőorvosa tanácsára a dohányzást elhagyó korábbi betegem, dr. Janik Zoltán számol be a leszokás nehézségeiről.

"Forrás: Alexander Raths - Fotolia/Alexander Raths "
Szűrések Szekszárdon június 2-án

Részben egy jól felszerelt szűrőbuszon, részben a rendezvény helyszínén felállított sátrakban szív-érrendszeri vizsgálatokra (vérnyomásmérés, boka-kar index, az ütőeres rendszer, az artériák állapotának komplett felmérése, az ún. artériás életkor meghatározása) fog sor kerülni, de légzésfunkciós vizsgálat, testsúly-testmagasság (testtömeg-index), és életmód-tanácsadás is fog történni az Egészségfejlesztő Iroda munkatársai segítségével. Vércukor- és koleszterinszűrést is tervezünk, és tanácsokkal segítünk a kiszűrt eltérések értékelésében.

Igyekszünk a leszoktatás különböző módszereivel, viselkedésterápiával, életmód-tanácsadással segítségére lenni azoknak, akik ebben a „csapdában" vergődnek, emiatt fontos lenne, hogy aktív dohányzók is eljöjjenek a rendezvényre. Szó lesz a passzív dohányzásról is és igyekszünk a fiataloknak egyéb követendő viselkedésformákat, pl. a rendszeres sportolást mintaként felmutatni.A dohányzás visszaszorítása alapvető célunk, de ehhez az egészségügyben tevékenykedők önmagukban nem elegendőek. Olyan mértékű társadalmi összefogásra van szükség, mint amilyen Finnországban zajlott a 70-es évek óta: a 40%-ot meghaladó dohányzási arányt mára le tudták 20% alá szorítani, és 2040-re a „Tobacco-Free Finland" elérhető célját tűzték ki, vagyis 2% alá szeretnék levinni a dohányzók arányát.

A dohányzást rossz szokásként, a fiatalok sokasága által követett helytelen magatartásformaként kell felfognunk.

Ha ehelyett értelmes elfoglaltságokat, a rendszeres testmozgást (amelyben szintén az európai átlag mögött kullogunk), a sportot népszerűsítjük, akkor hasznos üzeneteket fogalmazhatunk meg. Számomra nem fér össze, hogy egy rendszeresen sportoló, tudatosan élő fiatal dohányozzon. Aki a sportot nemcsak kedvtelésből, hanem az egészsége érdekében űzi, ha ennek az étrendjét, a teljes életmódját, beleeértve a megfelelő mennyiségű alvást, az alkoholfogyasztás kerülését, a testsúlyának a karbantartását is alárendeli, akkor ostobaság dohányoznia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK