SZÍVDERÍTŐ Egy dél-amerikai törzs tagjai védettek a szívbetegségekkel szemben - mi a titkuk?

Amerikai őslakosok
A korai amerikai őslakosok tábora
Vágólapra másolva!
A tudósoknak friss bizonyítékaik vannak arra, hogy milyen egészséges lehet a nem-nyugati típusú életmód.
Vágólapra másolva!

A The Lancet című folyóirat egyik cikkében a kutatók egy vadászó-gyűjtögető életmódot folytató dél-amerikai csapatot figyeltek meg, és azt találták, hogy

a szívkoszorúér-meszesedésre való kockázatuk ötször kisebb, mint az Egyesült Államokban élő felnőtteknek.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy miként működik az idősödés folyamata olyan csoportokban, akik nem részei a modern, technológiai társadalomnak, akiknek az életmódja jobban hasonlít az őseinkéhez" – mondta a tanulmány szerzője, Hillard Kaplan, az Új Mexikói Egyetem antropológus professzora.

Illusztráció: a korai amerikai őslakosok tábora Forrás: Eric S. Carlson in collaboration with Ben Potter

A The Lancet című folyóiratban publikált cikkből kiderül, hogy a kutatók a Tsimane törzs 85 falujának népét látogatták meg, és 705 felnőttet vizsgáltak meg azért, hogy kiderítsék, mekkora esélyük van a szívbetegségre.

CT vizsgálatot végeztek az embereken, hogy megfigyeljék, mennyire keményedtek meg a meszesedéstől az artériáik, illetve más faktorokat is mértek, mint például vérnyomás, szívritmus, gyulladás.

Kiderült, hogy a törzs tagjainak alacsony kockázata volt a magas vérnyomásra, vércukor- és koleszterinszintre. (Érdekes módon, bár sokuknak magas gyulladási szintjük volt, ez nem játszott szerepet a szívbetegség kockázatában.)

Ha konkrétan a szívbetegség esélyét vizsgálták, akkor a kutatásban szereplő összes személy 85%-ának szinte egyáltalán nincs kockázata a szívbetegség megjelenésére, míg 13%-ának - a CT vizsgálat eredményei alapján - alacsony a kockázata.

Forrás: AFP/PhotoAlto/Frédéric Cirou

A kutatók összehasonlították ezeket az adatokat 6 814 amerikai személy adataival és a különbség megdöbbentő volt: csupán 14%-uknak nem volt semmilyen kockázatuk szívbetegségre, ellenben 50%-uknak volt közepes vagy magas kockázata.

Bár nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csupán ez a különbség oka, de az életmódjuk valószínűleg jelentősen hozzájárul ehhez.

Ezek az emberek csak a napjuk 10%-át töltik inaktívan, és a napjuk többi részében vadásznak, gyűjtögetnek és mezőgazdasági munkát végeznek. Sok magas rosttartalmú ételt, nem finomított szénhidrátot (pl. kukoricát, mogyorófélét és rizst) fogyasztanak, és az étrendjük 15%-a hús vagy halból származó fehérje, és az is alacsony zsírtartalmú. Továbbá a törzs tagjai alig dohányoznak.

Ehhez képest sok amerikai sokat ül és a nap legnagyobb részében inaktív. A feldolgozott élelmiszer szintén a nyugati étrend elengedhetetlen részévé vált. A dohányzás mértéke is sokkal magasabb, az Egyesült Államok lakosságának jelenleg nagyjából a 15%-a dohányzik.

A kutatók azt mondják, hogy a kutatási eredményeik nem azt jelentik, hogy mindenkinek vadászó-gyűjtögető életmódra kell átállnia, inkább amellett érvelnek, hogy

a szívbetegség néhány kockázati tényezőjét el lehet kerülni, ha az emberek ebből az életmódból beépítenének bizonyos elemeket a saját életükbe: pl. legyenek aktívabbak, ne dohányozzanak és jobban figyeljenek az étrendjükre.