A véralvadásgátló kezelés árnyoldalai és kiküszöbölésük

2018.06.06. 04:12

Azok, akik véralvadásgátló terápiában részesülnek, gyakran találkoznak mellékhatásokkal, a kezelés különféle negatív vonzatával. Ezek nagy része azonban elkerülhető!

„Nem szeretem magam injekciózni"

Vannak olyan állapotok, amikor bizonyos ideig véralvadásgátló injekció (heparin, LMWH) beadására szorul a beteg. (pl. trombózis/tüdőembólia után meghatározott ideig, terhesség során, műtét után). Való igaz, nem a legkényelmesebb módja a véralvadásgátló alkalmazásának, de tudomásul kell venni, hogy a heparinok és az LMWH-k másképpen nem alkalmazhatók (rengeteget költött a gyógyszeripar arra, hogy ez ne így legyen, de teljesen sikertelenül), ám megfelelő idő letelte után - kezelőorvosa jóváhagyása után - áttérhet szájon át szedhető készítményekre - hívja fel a figyelmet prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

- Az LMWH-k és a heparin-Na hasfalba, felkarba, combba szúrható, és ügyelni kell arra, hogy zsírszövetbe kerüljön! A csomósodás elkerülése érdekében érdemes utána kissé átmasszírozni az injekciózott területet, valamint célszerű mindig más helyre beadni a készítményt!

Egyelőre muszáj szúrni.Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Fontos, hogy merőlegesen szúrjunk! Intravénásan csak orvos adhatja ezeket.

„Hullik a hajam"

Az egyik ritka, de nem példátlan mellékhatása a véralvadásgátlóknak az a hajhullás. Ez a kumarin származékokra jellemző, így érdemes lehet ekkor gyógyszerváltáson gondolkozni (természetesen orvosi beleegyezéssel). A másik ok, amiért erős hajhullás jelentkezhet, az az, hogy a terápia hatására vérszegénység lépett fel, feltehetően rossz dózis miatt. Erről INR ellenőrzéssel lehet megbizonyosodni. Ekkor az orvos más dózist, esetleg más készítményt javasol.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

„Erős a menstruációm"

A véralvadásgátló terápia során valamelyest erőteljesebb menstruációs vérzés fordulhat elő, bizonyos mértékig ez természetes. Ellenben, ha nagyon fájdalmas, nagyon bő vérzést tapasztal, úgy mindenképp forduljon kezelőorvosához, mivel a panaszok azt jelzik, hogy túlságosan a vérzékenység irányába tolódott el a folyamat. Más dózis, illetve más készítmény alkalmazása enyhít a problémán.

„Állandóan ellenőrzésre kell járnom"

Sokak számára zavaró, hogy a régebbi típusú véralvadásgátlók esetén gyakran kell INR ellenőrzésre járni.

Forrás: pixabay.com

„Ez azért van, mert a terápia sikerét az biztosítja, ha a beteg a megfelelő INR tartományban van tartósan. Sajnos igen sok esetben a családorvosok nem írnak fel 4 mg-nál többet bizonyos kumarin származékból, holott esetleg csak úgy kerülhetne INR 2 közelébe! Ez műhiba" - mondja a professzor.
Az INR ellenőrzés azonban kiküszöbölhető új típusú véralvadásgátlók (NOAC) alkalmazásával, így nem kell állandan vérvételre járni, ráadásul nehezen beállítható INR esetén is nagy segítséget jelentenek.

„Félek a szüléstől"

Amennyiben valaki véralvadásgátlót szed akár azért, mert már volt trombózisa/tüdőembóliája, akár azért, mert fokozott hajlama van rá, a teherbeesés, szülés gondolata félelemmel töltheti el. Szerencsére megfelelő terápiával biztonságosan, egészséges gyermeknek adhat életet, ám nagyon fontos, hogy csakis LMWH terápiában részesülhet (a többi véralvadásgátló komoly fejlődési rendellenességeket okozhat), melyet a szülés napján fel kell függeszteni. Ám hirtelen beinduló szülés, esetleg sürgősségi császármetszéstől esetén sem kell félni, ugyanis a készítmény hatása egy másik gyógyszer adásával percek alatt felfüggeszthető.

„Tartok a csontritkulástól"

Gyakran hallani, miszerint a véralvadásgátlók csontritkuláshoz vezethetnek. Vigyázat, bonyolult magyarázat következik! 

„A kumarin típusú, K-vitamin antagonisták azért okozhatnak csontritkulást, mert ugyanolyan típusú fehérjék elkészülése után végzett un. poszttranszlációs módosításban vesznek részt, mint amik a csontokat is felépítik. Vannak olyan alvadási faktorok, melyek egyik végénél elhelyezkedő glutaminsav karboxilálását végzi egy enzim, aminek a koenzimje a K-vitamin. Kumarin alkalmazásánál elfogy a K-vitamin, leáll ez módosulás, és inaktív fehérjék képződnek. A csontokban ugyanígy van: a nem módosult fehérjék nem épülnek be a csontba. Ezért - főleg nőknél - valóban kialakulhat csontritkulás, ám ez nagyon ritka, és ehhez évtizedekig kell szedni a kumarint, ami szintén ritka" - magyarázza prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy amennyiben valaki tart ettől a ritka mellékhatástól, érdemes NOAC-ra váltania! (Ám ebben az esetben csak teljes áron kaphatja a késztíményt a beteg.)

Viszont ha BMD-ben (csontsűrűség mérés) egyértelműen igazolódik az osteoporosis, akkor támogatja a TB a DOAC (direct oral anticoagulant) felírását.