Halálos lehet a szabálytalan szívverés, a bradikardia ?

2018.06.09. 07:13

A normálisnál lassabb szívverés nem növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát egy új amerikai tanulmány szerint. Ám a túl gyors szívverés igen!

Nyugalmi helyzetben egy felnőtt szíve percenként 60-100-at ver, aki bradikardiás, annak 60-nál kevesebbet. A lassú szívverés szédülést, légszomjat, ájulást vagy mellkasi fájdalmat okozhat, mivel a szív nem pumpál elegendő friss, oxigéndús vért a szervezetbe.

Eddig azonban nem kutatták, hogy a lassú szívverés hozzájárul-e a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A Wake Forest orvosai 6733 ember adatait elemezték.

Forrás: Shutterstock

A kutatásban 45-84 éves nők és férfiak vettek részt, akiknek a vizsgálatok kezdetekor nem volt szív- és érrendszeri betegségük. Az nem volt kizáró ok, hogy szívritmust szabályozó gyógyszereket szedtek, amit gyakran adnak a magas vérnyomás kezelésére. A résztvevőket több mint tíz éven át követték, hogy megfigyeljék szív- és érrendszeri egészségük és halandóságuk alakulását.

A kutatók azt találták, hogy a percenként 50-nél kevesebb szívverés és a szívproblémák kockázatának emelkedése között nincs összefüggés, azonban kimutatták, hogy kapcsolat lehet a bradikardia és a magasabb halálozási arány között azoknál, akik szívritmusszabályzó gyógyszereket szedtek.

A túl gyors veszélyes!

Egy kínai vizsgálatból - amely számos korábbi tanulmány adatainak összevetésén alapult - kiderül, hogy minél magasabb valakinek a nyugalmi pulzusszáma, annál jobban fenyegeti a bármely okból, illetve szív- és érrendszeri betegségből kifolyólag bekövetkező halálozás – még akkor is, ha a szív- és érrendszeri betegség hagyományos kockázati tényezői nincsenek jelen.

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azokat, akiknek a nyugalmi pulzusszáma 60 és 80 között van, 12 százalékkal jobban fenyegeti a bármilyen okból bekövetkező, és 8 százalékkal jobban a szív- és érrendszeri halálozás veszélye, mint azokat, akiknek a nyugalmi pulzusszáma 45. A 80-nál nagyobb percenkénti nyugalmi pulzusszám fölött a kockázat a bármely okból bekövetkező halálozás esetén 45 százalékkal, a szív- és érrendszeri halálozás esetén 33 százalékkal nő.

"Forrás: Shutterstock"
Tudta?

Szívünk működését egy precízen felépített elektromos rendszer, az ingerképző- és ingerületvezető rendszer szabályozza. A szív „generátora" a sinuscsomó, itt képződik az az elektromos inger, ami a speciális vezetőrendszeren keresztül a szív minden részéhez eljut. Először a pitvarok, aztán a kamrák húzódnak össze, az összehangolt működésnek köszönhetően képes a szív a vért a verőerekbe pumpálni.

A szív összehúzódásainak gyakorisága és ereje is ennek a rendszernek az irányítása alatt áll, ezen keresztül tud a keringés alkalmazkodni a szervezet változó igényeihez.