A bor csökkenti a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatát

2018.06.14. 04:13

Az a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciens, aki megiszik a vacsorához egy pohár bort, javíthatja a vércukor- és lipidprofilját – derül ki egy viszonylag kevés résztvevővel lezajlott, kétéves izraeli vizsgálatból.

A CASCADE elnevezésű kutatás, amely két izraeli egészségügyi központ 224, kontrollált cukorbetegségben szenvedő páciense részvételével zajlott le, kiderítette, hogy azok, akik napi 150 ml vörösbort fogyasztottak mediterrán diétával kombinálva, 2 év múlva lényegesen magasabb HDL (jó) koleszterinszinttel, és apolipoprotein(a)1 szinttel rendelkeztek, mint azok, akik ásványvizet ittak az egészséges étrend mellé.

Ezen kívül azoknak, akik ugyanennyi fehér bort ittak, lényegesen csökkent az éhgyomri plazma-glükóz szintjük az ásványvizet fogyasztó csoporthoz képest.

Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Mindkét borfogyasztó csoportnak jelentősen javult a triglicerid-szintje. A kutatás vezetője, Dr. Iris Shai, az izraeli Ben Gurion Egyetem munkatársa szerint a vizsgálat sikere után nagyobb résztvevőszámú, több egészségügyi központra kiterjedő kutatásra van szükség a megbetegedések és halálesetek előfordulásának megfigyelése céljából. Az azonban tény, hogy a mértékletes bor- és különösen a vörösbor-fogyasztásnak vannak bizonyos előnyös hatásai, bár ezeket a potenciális kockázatokkal ütköztetve is fel kell mérni.

Javasolható az alkohol?

A vizsgálat, amelynek eredményeit az Annals of Internal Medicine című szaklapban hozták nyilvánosságra, egyelőre meglehetősen ellentmondásosnak számít, mivel kockázatos lehet egy cukorbetegnek a mértékkel történő alkoholfogyasztást ajánlani.

A kutatók szerint, ha a bornak valóban jó hatása van a kockázati tényezőkre, azt egyelőre még nem tudni, melyik borfajta hatása a leghasznosabb.

Kinek lehet jó?

A kétéves időszak végén a vörösboros csoport esetében jelentősen, 0,05 mmol/l-rel (2,0 mg/dl-lrel) nőtt a HDL (jó) koleszterin szintje az ásványvizes csoporthoz képest. Az apolipoprotein(a)1 szintje 0,03 g/l-rel nőtt. A vörösboros csoportban az összkoleszterin és a HDL koleszterin aránya 0,27-tel kisebb lett.

Forrás: Shutterstock

A vérzsírszint változásaiban nem volt lényeges különbség a fehérboros és az ásványvizes csoport között. A fehérbort fogyasztó csoport esetében viszont jelentősen csökkent az éhgyomri plazma-glükóz szintje. Az ásványvizet ivó csoport értékéhez képest 1,0 mmol/l-rel lett kisebb. Ez az eredmény a vörösbort ivó csoportban nem jelentkezett.

A trigliceridszint is kedvezőbben alakult a vörös- és fehérbort ivó csoportnál, mint az ásványvizet fogyasztóknál: a vörösbort fogyasztóknál 0,1 mmol/l-rel (12,0 mg/l), a fehérbort fogyasztóknál 0,09 mmol/l-rel lett kisebb.

Az ADH1B*1 allélt hordozók, az etanolt lassan lebontók esetében a borfogyasztás jelentősen javította a glikémiás kontrollt azokhoz képest, akik az ADH1B*2 homozigótát hordozzák, vagyis gyorsan bontják le az etanolt. Ebben a csoportban alacsonyabbak voltak az éhgyomri plazma-glükóz szintek és a HbA1c szintek.

A kutatók szerint az ADH1B variánsok segíthetnek azoknak a cukorbetegeknek az azonosításában, akiknek az esetében valóban jó hatású lehet a mértékletes borfogyasztás.

Az alvásuk is javult

A csoportok egyikében sem következett be jelentős változás a vérnyomás, a májfunkció, az elhízás mértéke, a gyógyszeres kezelés és a hátrányos események és tünetek terén. Ám a borfogyasztó csoportok mindegyikében jobb alvásminőségről számoltak be a résztvevők, mint a vízfogyasztó csoportban.

Forrás: Dreamstime

Dr. Shai szerint a kutatók azt feltételezik, hogy a borfogyasztó csoportokra gyakorolt hatás hátterében az etanol állhat – így a kétféle borfogyasztó csoport közötti különbségek meglepőek voltak.

A résztvevők által fogyasztott kétféle bor alkohol- és kalóriatartalom tekintetében csaknem azonos volt, de a vörösbor fenoltartalma a fehér borénak hétszerese, míg a specifikus rezveratrol-vegyületek mennyisége a fehér borban található mennyiség négy-tizenháromszorosa volt.

Igyon-e, aki eddig soha nem ivott?

A tanulmányhoz fűzött kommentárjában Dr. William Yancy, az amerikai Duke University orvosi karának munkatársa megjegyezte, hogy az alkohol ilyetén hatásainak feltérképezésére eddig nem volt sok kontrollált bizonyíték. Ez a kutatás is csak a rövid távú hatásokra koncentrált, és nem a betegség kimenetelére, például a halálozásra. Bár érdekes információval szolgál, de valószínűleg egyelőre nem változtat a jelenlegi klinikai ajánlásokon.
Dr. Yancy szerint a korábbi, megfigyelésen alapuló kutatások azt mutatták, hogy a mértékletes alkoholbevitel a halálozások alacsonyabb arányához kapcsolható. Épp ezért, aki mértékkel fogyasztja a bort, az folytathatja. Az azonban kétségtelen, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás káros.

A nagy kérdés az, hogy javasolható-e az alkoholfogyasztás azoknak, akik jelenleg nem isznak. Ez a tanulmány arra utal, hogy egy-egy pohár bor elfogyasztása ténylegesen csökkenti a kockázatot. A vörösbor a HDL koleszterin szintjét emeli, míg a fehér bor a vércukorszint-szabályozást segíti, így bármelyik jó lehet a kockázati tényezők csökkentésére.