Életmentők kaptak elismerést

2018.06.17. 07:17

Az elmúlt hetekben három olyan eset is történt Budapesten, ahol a beteg életét a gyors elsősegély mentette meg.

Egy hete a III. kerületben a mentők előtt kiérkező rendőrök kezdték meg egy idős nő szakszerű újraélesztését, néhány napja pedig egy Szív City riasztásra reagáló fiatalember mentette meg egy középkorú férfi életét Újpesten. Hétfőn Budapest V. kerületében történt Szív City riasztásra pedig két minisztériumból is a bajbajutott segítségére sietett egy-egy dolgozó, egyikük a Miniszterelnökség munkatársa, míg a másik életmentő a Pénzügyminisztériumból érkezett.

A képen balról jobbra: Dr. Csató Gábor Országos Mentőszolgálat főigazgató, Lukács Ádám r.őrmester, Pénzes János r.őrmester, Szikszó Sándor r.alezredes III. kerületi rendőrkapitány, Jakab Nikolett r.őrmester, Décsi Gábor törzszászlós, Győrfi Pál Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezető.Forrás: OMSZ

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója Életmentő Emléklapot adott át az újraélesztőknek a Markó utcai Mentőpalotában, ahol gratulált a laikus életmentőknek, és kifejezte reményét, hogy példájuk másoknak is inspiráló lesz.

Hirtelen szívhalál esetén a mentők rendszerint csak akkor tudják megmenteni a beteget, ha valaki (járókelő, családtag, munkatárs), aki éppen a helyszínen tartózkodik, elsősegélyt nyújt, megkezdi az újraélesztést.

- A lakosság életmentő ismereteinek fejlesztéséért már eddig is sokat tettünk. Az elmúlt évben partnereinkkel elindítottuk a Szív City applikációt, ami riasztja és a beteghez irányítja a legközelebbi elsősegélynyújtókat, bevezettük az országos Hősképzés rendszerét, vagyis minden hónapban ingyenes oktatást tartunk a laikusoknak, valamint Wake Up! kampányt kezdtünk a fiatalok életmentő ismereteinek fejlesztésére - hívta fel a figyelmet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Egy amerikai vizsgálat szerint azoknál az embereknél, akik közterületen szenvednek el hirtelen szívleállást, és automatikus külső defibrillátor segítségével élesztik újra őket, kétszer akkora a teljes neurológiai felépülés esélye, mint azoknál, akik esetében a defibrillációt a kiérkező egészségügyi dolgozók végzik el.

A kiüthető szívleállásos eseteknél azoknak az embereknek az 57 százaléka, akik esetében egy szemtanú végezte el a defibrillációt, túlélte az esetet, és maradandó neurológiai károsodás nélkül hagyta el a kórházat. Azoknak az embereknek az esetében, ahol a defibrillációt a kiérkező egészségügyi személyzet végezte el, ez az arány 33 százalék volt – ez meglehetősen nagy különbség.

A mentőszolgálat ezért a következő hetekben a lakosság segítségét kéri, hogy létrehozhassák az ország defibrillátor-térképét. Míg az el nem készül addig a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán lévő térképből lehet tájékozódni.