A fogyáshoz vezető 5 lépés

2018.07.06. 04:19

Ahhoz, hogy fogyjunk, több kalóriát kell elégetnünk mint amennyit megeszünk. De nem mindig nyilvánvaló, hogy miképpen érhetjük ez el. A legtöbb ember számára a sikeres fogyókúra két lépésből áll: egészséges ételek kiválasztása és fizikai aktivitás. Ha megismerjük e két elem helyes egyensúlyát, hatékonyabban fogyhatunk, és könnyebben megtarthatjuk a testsúlyunkat.

Az Amerikai Szív Társaság online folyóirata, a heart.org szerint a sikeresen lefogyó amerikaiak

  • 98 százaléka változtatott az étkezési szokásán,
  • 94 százaléka növelte a fizikai aktivitását, elsősorban többet sétált,
  • 78 százaléka egészségesen reggelizett minden nap,
  • 75 százaléka legalább hetente egyszer mérte meg a testsúlyát,
  • 63 százaléka hetente 10 óránál kevesebb ideig nézett tévét.

Azt gondolja, hogy készen áll, de nem tudja, miképpen tegye meg az első lépést? Nem is olyan nehéz, mint ahogy gondolná!

Az alább 5 lépéssel kezdje utazását a fogyókúrázás világában!

1. Reális célokat tűzzön ki!

A fogyókúra program megkezdése előtt tekintse át, hol tart most, hogy pontosan megtudja, mit kell javítani. Ismerje meg a testtömegindex (BMI) értékét, hogy meghatározhassa, mennyit kell leadnia ahhoz, hogy csökkenthesse az egészségügyi kockázatait.

Okozzon magának sikerélményt rövidtávú célok kitűzésével, például ilyesmivel: életmódváltást végzek annak érdekében, hogy a testsúlyom 3-5 százalékát leadjam és meg is tartsam, vagy például: minden héten rövidebb időt töltök el étteremben.

Tűzzünk ki kisebb célokat, és örüljünk, ha megvalósulnak!Forrás: Shutterstock

Az ehhez hasonló rövidtávú célok elérhetőnek tűnnek, és lépésről-lépésre közelebb kerülhetünk a hosszútávú célokhoz. Ha cél túl távolinak tűnik, és nehéz elérni, akkor romlik az önértékelés és kiábrándulhatunk, ami lerombolja a rövidtávú célok elérésével okozott siker eredményeit.

2. Ismerje meg, hogy mennyit és miért eszik!

Használjon étkezési naplót (akár erre való okostelefonos alkalmazást), amelyből megtudhatja, hogy mit, mennyit és miért eszik. Ha gyakran nassol esténként vagy hetente többször látogat gyorséttermeket, akkor is lehetősége van arra, hogy egészségesebb ételeket válasszon. Foglalkozzon az étkezési szokásaival, ha tudatában van a fogyókúrája akadályainak és a kifogásoknak, könnyebben tudja megállapítani a reális célokat is.

3. Figyeljen oda az adagok nagyságára!

Könnyen túlesszük magunkat, ha túl sok étel vesz körül minket. Ha kisebb adagokat teszünk a tányérra, megakadályozhatjuk, hogy túl sokat együnk. Tanuljuk meg, mi a különbség az adag és az ajánlott mennyiség között, hogy megfelelő nagyságúak legyenek az ételadagjaink.

Kisebb adagok - biztosabb fogyás!Forrás: AFP/SCANPIX/Paulina Westerlind

Az adag az az ételmennyiség, amelyet magunknak választunk egy étkezésre, az ajánlott mennyiség pedig az az adagméret, amelyet egyszeri étkezésre az élelmiszer csomagolásán feltüntetve ajánlanak. Sajnos a kettő gyakran köszönő viszonyban sincs egymással!

4. Helyettesítse a sót, a telített zsírt és a hozzáadott cukrot

A telített és transz zsírban, valamint cukorban gazdag ételek jellemzően magas kalóriatartalmúak is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy le kell mondania a kedvenc ízeiről. Tanulja meg, hogy mit mivel lehet helyettesíteni! A hozzáadott cukrokat helyettesíthetjük édesítőszerekkel vagy cukorpótlókkal, tegyünk hétről-hétre egyre kevesebb sót az ételeinkbe.

Fedezze fel az egészséges nassolni valókat, a zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy hosszabb ideig tartson a teltség érzése.

5. Hozza egyensúlyba az elfogyasztott étel mennyiségét a fizikai aktivitással

A legtöbben egyetértünk abban, hogy sokkal könnyebb kalóriát bevinni, mint elégetni.

Találjuk meg a számunkra legkedvesebb mozgásformát!Forrás: --

A testsúlycsökkentéshez elégetendő kalória mennyisége személyenként változó, de a fogyókúra egyenletében az egészséges étkezés és a testmozgás kiegészíti egymást. Mindkettő elengedhetetlen része a testsúlycsökkentésnek és az egészséges testsúly megtartásának. A fizikai aktivitás fokozza a szívverést.

Fogyókúrát segítő tanácsok

- Célszerű tanácsot kérni egy dietetikustól, táplálkozási szakértőtől az egészséges étrend összeállítása céljából.
- Az alváshiány növeli a kalóriaszükségletet, tehát az alvásra fordított idő megtervezésével hozzájárulunk az étkezési szokásaink megváltozásához.
- Ha segítségre van szüksége, válasszon bevált és ellenőrzött fogyókúrák közül. Kérjen személyes segítséget fogyókúrás csoportoktól vagy fogyókúrázó ismerőseitől.
- Fokozatos fogyókúracélokat tűzzön ki életmódváltással összekötve, amíg eléri a kívánt súlyt.
- Ha szívproblémája van vagy más, krónikus betegsége, mindenképpen konzultáljon az orvosával a fogyókúra, illetve az edzésprogram megkezdése előtt.
- Időnként vizsgálja felül a kitűzött céljait, hogy tartósan képes legyen folytatni a fogyókúráját.
- Tartsa figyelemben, hogy életre szóló változásokat kell elérnie, nincs értelme a villámfogyókúrának!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK