Újraéleszteni tanítják az állatvédőket

2018.07.08. 07:18

Már nem csak állatok, hanem emberek életét is meg tudják megteni azok, akik részt vettek az Országos Mentőszolgálat "Újraéleszteni tanítjuk az állatvédőket" programjában.

Az Országos Mentőszolgálat lakossági életmentő oktatásai (a „hősképzések") sikeresen zajlanak, január óta már ezernél is több laikust, felnőtteket és gyerekeket képeztünk ki az újraélesztés alapismereteire - közölte az OMSZ.

A napokban állatmentők, állatvédők tanulták meg az embermentés fogásait. A képzést az Országos Állatvédőrség Alapítvány kezdeményezte annak érdekében, hogy az olyan helyzetekben, ahol önkénteseik humán egészségügyi vészhelyzetekkel találkoznak, késlekedés nélkül és szakértő módon tudjanak segíteni.

Az Országos Mentőszolgálat örömmel vállalkozott az oktatásra, hiszen a mentők az állatmentőkkel jó együttműködésben dolgoznak, és sok esetben tettek már tanúbizonyságot arról is, hogy amennyiben egy esetellátás kapcsán egy kisállaton is segíteni kell (pl. balesetet szenvedett ember gazdátlanul maradó kutyusa, tűzesetnél füstöt belélegzett házi kedvenc stb.), azonnal cselekszenek.

Újraéleszteni tanítják az állatvédőket.Forrás: Állatvédőrség Facebook oldala (https://www.facebook.com/allatvedorseg)

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent. Az elmúlt években sokat tettünk a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztéséért, de még most sem lehetünk elégedettek, a kiérkező mentők csak ritkán találkoznak szakszerű elsősegélynyújtással.

A helyzet javításának érdekében októberben különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre. Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

Ugyancsak az újraélesztés ügyét szolgálja, hogy 2017 őszén az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével egy fiataloknak szóló országos és újszerű kampányt indított. A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokhoz, nagyobb ifjúsági rendezvényekhez csatlakozva oktatóbabákkal települtek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. Ráadásul a mellkasnyomások ütemének elsajátítását egy népszerű zenekar, az Irie Maffia is segíti. A csapat „100 bpm" ütemű Wake Up! című slágere lett az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához, ezért a dalt a zenekar az életmentőknek ajánlotta. A kampány végére több mint 2000 diákot tanítottunk meg újraéleszteni.

A Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek és a más tanfolyamokon korábban kiképzett laikusok számára is jó lehetőség az OMSZ „Hősképző" rendszere, hiszen a megszerzett tudást rendszeres gyakorlással ébren tartva várható el a legmegfelelőbb segítségnyújtás egy valódi vészhelyzetben. A Hősképző tanfolyamra minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között várják az érdeklődőket a megyeszékhelyi mentőállomások szakemberei.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK